NEXE i Polet: Poslovanje u skladu sa zakonom, emisije ispod graničnih vrednosti

Pixabay

Sve kompanije poslovnog sistema NEXE, uključujući Polet a.d Novi Bečej, godinama rade na modernizaciji i unapređenju procesa, proizvoda, energetske efikasnosti, s fokusom na zaštitu životne sredine u celom proizvodnom procesu, a poslovanje je usklađeno sa zakonskim propisima, navodi se u saopštenju poslovnog sistema NEXE.

Članica poslovnog sistema NEXE, Polet a.d. Novi Bečej oglasila se se u vezi sa objavom Udruženja građana "Karlovački vinogradi", povodom peticije koje je to Udruženje pokrenulo.

"Karlovački vinogradi", između ostalog, traže obustavu proširenja zone eksploatacije, kao i zabranu korišćenja petrol koksa i drugih "prljavih" energenata u radu ciglane AD Polet Bečej, pogon IGM Stražilovo.

U saopštenju se navodi da je fabrika cigle Stražilovo u Sremskim Karlovcima "predvodnik ciglarske industrije u Srbiji, kao prva fabrika s ugrađenim filterom".

Iz kompanije tvrde da svi izveštaji iz 2020. godine pokazuju da vrednosti ne prelaze granične vrednosti emisije koje su definisane Uredbom o graničnim vrednostima emisije štetnih materija u vazduh iz stacionarnih izvora.

"Osim toga, u proizvodnji se kontinuirano radi na unapređenju energetske efikasnosti, pa tako podaci o potrošnji primarne energije u proizvodnji Stražilova pokazuju trend smanjenja od 14,5 odsto u 2020. godini u odnosu na prethodnu. Prosečno smanjenje u proteklih pet godina je gotovo 2,5 odsto godišnje", dodaje se u saopštenju.

Takođe, poručuju iz ove kompaije, energetski indikator za potrošnju energije goriva u zadnjih pet godina pokazuje trend smanjenja od 3,1 odsto, dok energetski indikator za potrošnju električne energije u zadnjih pet godina pokazuje prosečno smanjenje od 1 odsto godišnje. 

Direktor kompanije Majda Petković rekla je da je prioritet kompanije poboljšanje procesa primenom novih tehnoloških rešenja kojima se uticaj na životnu sredinu minimalizuje.

On je rekla da je od 2003. do danas u kompanije NEXE uloženo gotovo 55 miliona evra, od čega u proizvodnju cigle u Sremskim Karlovcima više od 16 miliona. 

"Takođe, u procesu smo izrade novog Rudarskog projekta, koji će u potpunosti biti usklađen s prostornim planom kojim se definiše polje rezervirano za eksploataciju mineralnih sirovina, i sve je u skladu sa rešenjima Pokrajinskog Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine iz 2004. i njegovim izmenama iz 2011. Rudarskim projektom biće definisani svi zahtevi vezani uz eksploataciju sirovine i razrađeni smerovi, kako za rekultivaciju prostora na kojima je eksploatacija izvršena, tako i svih procesa s ciljem dodatnog unapređenja zaštite životne sredine u svim aspektima", izjavila je Petković. 

Polet a.d. Novi Bečej u svom pogonu Stražilovo u Sremskim Karlovcima bavi se proizvodnjom opeke. Na sajtu poslovnog sistema NEXE navodi se da je Pogon Stražilovo Sremski Karlovci najveći proizvođač opeke i prvi proizvođač evro bloka velikog formata u Srbiji.

NEXE je poslovni sistem od 15 firmi koje posluju u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, navodi se na sajtu firme.

Osnovna delatnost je proizvodnja građevinskih materijala: cementa, betona, agregata, betonskih elemenata, cigle, crepa i keramičkih pločica.

U peticiji "Karlovačkih vinograda" navodi se da je Opština Sremski Karlovci dopustila da na obali Dunava, u poznatom vinogorju i na obodu nacionalnog parka Fruška Gora "nikne industrijska zona". 

Problem, kako navode, traje i raste duže od jedne decenije i aktualizovao se zahtevom ciglane u vlasništvu hrvatske NEXE grupe za promenom namene poljoprivrednog i vinogradarskog zemljišta u korist eksploatacije gline, jer žele da se prošire na dodatnih oko 70 hektara najlepšeg poteza uz Dunav.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.