Nezadovoljni ponuđači stopirali krečenje bolnica i domova zdravlja

Foto: Nova ekonomija

Zbog podnetog zahteva za zaštitu prava suspendovana je javna nabavka koja se odnosi na krečenje prostorija zdravstvenih ustanova, kao i adapataciju mokrih čvorova i vodovodne i kanalizacione mreže, koju je raspisalo Ministarstvo zdravlja. 

Predmet tendera je uređenje preko 200 domova zdravlja, bolnica, kliničkih centara i zavoda i zavoda za javno zdravlje iz mreže zdravstvenih ustanova.

Klinički centar: Opremu kupili i za neizgrađene delove, platili sedam puta više

Na spisku se nalaze i instituti kao što je Institut za medicinu rada, Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška banja", Institut za neonatologiju, Institut za trasfuziju krvi i Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Tender je suspedovan u aprilu ove godine kada je podnet zahtev za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, a Ministarstvo zdravlja je zaustavila "dalje aktivnosti u postupku javne nabavke", piše u obaveštenju na portalu javnih nabavki.

Ministarstvo menjalo uslove

Ministarstvo zdravlja je nabavku raspisalo 10. marta, a rok za podnošenje ponuda prvobitno je bio 11. april.

Međutim u toku marta i aprila, Ministarstvo je nekoliko puta menjalo uslove za podnošenje ponuda zbog čega je i produžen rok za dostavljanje ponuda.

Koliku platu sada imaju lekari?

Početkom aprila potencijalni ponuđač je Ministarstvu poslao pitanja u vezi sa uslovima.

Pošto je javna nabavka podeljena u tri partije, prema regionima u kojima se zdravstvene ustanove nalaze, za svaku partiju su postavljeni uslovi koje ponuđač mora da ispuni. Neki od uslove odnose se na kadrovske i tehničke kapacitete.

Kompanija koje je želela da podnese ponudu pitala je da li je za svaku partiju potrebno posebno navesti različita vozila i opremu ili se dokazi za tehničke kapacitete smeju ponavaljati.

Za sve tri kovid bolnice samo jedan glavni dobavljač opreme

Iako je Ministarstvo prvo odgovorilo da je moguće da se ista oprema dostavi kao uslov za više partija, narednog dana je promenilo mišljenje i objavilo na portalu javnih nabavki da se svaku partiju posebno dokazuju kapaciteti.

"Naručilac je još jedanput razmotrio potrebne kriterijume za kvalitativni izbor privrednog subjekta, a kako bi u slučaju da privredni subjekt dostavi najpovoljnije ponude u više partija bio siguran da će privredni subjekt imati tehnički i stručni kapacitet potreban za izvršenje ugovora o javnoj nabavci za više partija", piše u objavljenom obaveštenju o izmenama ili dodatnim informacijama.

Sve ponude koje se odnose na više partije, a nemaju dokaze o stručnim i tehničkim kapacitetima za svaku partiju posebno, biće odbijene, navodi se u obaveštenju. Zbog izmenjenih uslova, produžen je i rok za dostavu ponuda.

Za pet godina skoro 3.000 manje lekara u državnom zdravstvu

Deset dana nakon ovih izmena, podnet je i zahtev za zaštitu prava zbog čega je nabavka suspendovana sve dok se zahtev ne usvoji ili odbije. Od konačne odluke Ministarstva zdravlja i Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki zavisi da li će tender biti završen ili obustavljen.

Ministarstvo zdravlja je, bez obzira na to što je nabavka koja se odnosi na krečenje i adaptaciju mokrih čvorova suspendovana, raspisalo novi tender koji se odnosi na usluge stručnog nadzora nad ovim radovima.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.