Lekari odlaze, pa ih je i manje na birou FOTO: Pexels

Nezaposlenih manje zbog masovnog odlaska građana iz Srbije

Lekari odlaze, pa ih je i manje na birou FOTO: Pexels

Smanjenje broja nezaposlenih u poslednja tri meseca prošle godine je posledica rasta privredne aktivnosti,  ali i demografskih faktora, odnosno masovne emigracije građana Srbije, ocenjuje se u poslednjem broju Kvartalnog monitora.  

Broj zaposlenih lica je prema podacima Ankete o radnoj snazi iznosio 2, 817 miliona. Broj zaposlenih se povećao za 1,9% dok se ukupno stanovništvo (15+) smanjilo za 0,5%, što je dovelo do rasta stope zaposlenosti. 

U Q4 2018. bilo je 417 hiljada nezaposlenih lica. Broj nezaposlenih je smanjen za 12,4% u odnosu na isti kvartal 2017. dok je broj aktivnih lica  smanjen u posmatranom periodu, ali za 0,2%. 

PROČITAJTE JOŠ: Auf Wiedersehen!

Srbija školuje mašinovođe, pa ih šalje u Nemačku

 

Podaci Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO) pokazuju da je u Q4 2018. broj registrovanih zaposlenih lica iznosio 2 miliona i 159 hiljada. Međugodišnji rast broja zaposlenih je iznosio 3,4%. Stopa rasta registrovane zaposlenosti u svim kvartalima 2018. godine je iznosila između 3,2% i 3,4% međugodišnje, što je u skladu sa kretanjem privredne aktivnosti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara