Nezavisan evropski spoljni revizor započeo drugu reviziju za pristupanje Srbije IPARD fondovima

Nezavisan evropski spoljni revizor je 14. avgusta započeo drugu spoljnu reviziju srpskih struktura za sprovođenje instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti "Poljoprivreda i ruralni razvoj" - IPARD. Mišljenje revizora se očekuje u septembru. 

Ono je preduslov za ponovno podnošenje zahteva Evropskoj komisiji za prenos upravljačkih i kontrolnih ovlašćenja (akreditaciju).

Nakon ponovnog podnošenja dokumentacije za akreditaciju, revizori Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) će posetiti Srbiju do kraja godine kako bi utvrdili da li sa Srbijom može da se zaključi Finansijski ugovor o IPARD programu, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Revizije koje su spoljni revizor i DG AGRI sproveli tokom 2015. i 2016. utvrdile su Srbija tada još nije bila spremna za primenu IPARD programa. Od tada su domaći i organi EU tesno sarađivali na rešavanju svih zaključaka revizije.

 Kratak pregled o IPARD grantovima za Srbiju

Grantovi iz IPARD programa će doneti direktnu korist srpskim poljoprivrednicima, privrednim društvima i ruralnim zajednicama.

Za IPARD u Srbiji je izdvojeno 175 miliona evra za period od 2014. do 2020. i to u godišnjim tranšama u vidu bespovratne pomoći (grantova). Procenjuje se da će 175 miliona evra vredne bespovratne pomoći iz IPARD-a dovesti do ukupne investicije u poljoprivredu od oko 400 miliona evra. 

Kandidati za dobijanje bespovratnih sredstava će moći da iskoriste ta sredstva za do 70% opravdanih troškova.

Nadležni organi u Srbiji trenutno rade na pripremi sistema upravljanja i kontrole za sprovođenje IPARD programa.

Vlasti u Srbiji su odabrale šest glavnih mera koje će se podržavati grantovima EU:

- Investicije u poljoprivredna gazdinstva proizvođača mleka, mesa, voća i povrća i drugih useva

- Investicije u preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda za mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave preradom mleka, mesa, voća i povrća;

- Organska poljoprivreda;

- Lokalni razvoj u ruralnim sredinama od strane lokalnih akcionih grupa (naročito javno-

privatnih partnerstava);

- Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i poslovni razvoj za privatne objekte seoskog turizma;

- Tehnička pomoć.


 
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara