Aerodrom "Konstantin Veliki" FOTO: N1

Niški aerodrom predat državi na upravljanje

Aerodrom "Konstantin Veliki" FOTO: N1

Skupština Grada Niša donela je odluku da niški aerodrom "Konstantin Veliki" bude predat državi na upravljanje. Za je glasalo 43 odbornika, osam protiv, a jedan je bio uzdržan. Nekoliko građana i predstavnika Inicijative "Ne damo niški aerodrom" pokušalo je da uđe u skupštinsku salu, ali su ih predstavnici obezbeđenja i komunalne policije sprečili.

Nekoliko stotina građana Niša okupilo se u devet časova ispred Skupštine grada Niša u znak protesta.

Protest je organizovala Inicijativa "Ne damo niški aerodrom", a počeo je neposredno nakon što je krenulo zasedanje lokalne skupštine.

Sednica je počela usvajanjem dnevnog reda, a odbornici većine koju predvodi Srpska napredna stranka odbacili su predlog opozicije da se povuče tačka o aerodromu, kao i predlog da se o aerodromu građani Niša izjašnjavaju referendumom.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je da će na sednici skupštine biti doneta odluka u interesu građana i u interesu budućnosti aerodroma, a ne u interesu pojedinih političkih organizacija.

"Očekujem da ćemo doneti odluku koja je dobra za budućnost aerodroma", rekao je Bulatović za RTS i dodao da ima uverenja Vlade Srbije da aerodromu predstoji veliki investicioni impuls.

On je rekao da je od 2009. godine grad u aerodrom uložio više od 800 miliona dianra za subvencije, a sada će taj novac biti uložen u vrtiće puteve, vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Bulatović je kazao da je ugovorima koje je sklopila prethodna gradska vlast, gradu stvorene obaveze od više milijardi, a u budžetu za te obaveze nema novca, pa će predajom aerodroma republičkom nivou biti rešen taj problem.

Predstavnik Inicijative i pokretač protesta u Nišu Miloš Bošković rekao je da postoje nepravilnosti u organizaciji skupštinskog zasedanja i da će Inicijativa na sudu "oboriti" današnju sednicu.

"Ovakvim potezom Skupština gubi legitimitet i naše poverenje. Zbog toga ćemo im okrenuti leđa", istakao je Bošković i pozvao okupljene građane da na kratko okrenu leđa zgradi Skupštine.

Predstavnik Inicijative i predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović rekao je da u postupanju vlasti oko predaje aerodroma državi ima elemenata krivičnog dela i Inicijativa će podneti krivične prijave protiv svih onih koji učestvuju u predaji.

"Republika ništa nije potpisala, grad nema nikakve garancije za aerodrom, a tamo radi 120 naših sugrađana, dok je posredno u gradu otvoreno 5.000 radnih mesta", kazao je Jovanović.

On je kazao da su okupljeni građani spremili "srebrnjake" za odbornike koji glasaju za poklanjanje aerodroma.

"Odbornici, šta su vam obećali za otimanje aerodroma, šta su "srebrnjaci" koje su vam obećali", zapitao je Jovanović i pozvao odbornike da spreče "ovaj sramotni čin" koji čini vlast.

Većina građana koji su učestvovali u protestu i dalje se nalazi ispred zgrade Skupštine grada.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara