Foto: Nova ekonomija

Nije jasno zašto se odlaže uvođenje platnih razreda

Foto: Nova ekonomija
Uvođenje platnih razreda u javnom sektoru odlaže se za sredinu sledeće godine, a Ministarstvo finansija nije dalo objašnjenje zbog čega, piše Politika.

Kako se navodi, ministar finansija Siniša Mali najavio je punu primenu novog sistema plata od sredine 2020. godine, nakon usvajanja uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta kaže da odlaganje uvođenja platnih razreda za sredinu sledeće godine zapravo znači odlaganje za 2021. godinu.


On za RTS navodi da se platni razredi ne mogu urediti bez promene budžeta, što mu budi sumnju da se od platnih razreda možda odstaje.

S druge strane, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja da priprema akte za reformu plata, a o početku primene i novčanim izdvajanjima odlučuje Ministarstvo finansija, koje juče nije odgovorilo na Politikin upit o razlogu odlaganja uvođenja platnih razreda.

Za sada je izvesno da će posle šest godina biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru od 1. januara, 2020. godine, kao i da će ta oblast biti drugačije regulisana.

Kako pokazuju podaci Fiskalnog saveta zaključno za 2018. godinom, broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen je za 40.000 radnika, ali je paralelno sa time povećan broj radnika za 20.000 onih koji su angažovani preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima i radu na određeno vreme.

Profesor Ekonomskog fakulteta, Ljubodrag Savić, kaže za Politiku da nema smisla uvoditi platne razrede ako se oni ne odnose na ceo javni sektor i da niko ne bi trebalo da bude izuzet.

Savić smatra da je uvođenje platnih razreda odloženo zbog velikog nezadovoljstva pojedinih kategorija javnog sektora, kao što je to slučaj sa prosvetom.

On dodaje da je teško urediti to pitanje tako da svi budu zadovoljni, te da verovatno postoje i politički razlozi za odlaganje, jer ako se ta oblast uredi, neće biti prostora da se nagrade partijski orijentisani ljudi.

Savić dodaje da države najčešće izbegavaju takvu vrstu aranžmana, jer ih oni obavezuju na čvrsta pravila. On je ukazao da platni razredi imaju smisla samo ako nisu shvaćeni mehanički i ako se profesije pravilno vrednuju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara