Foto: Nova ekonomija

Nije sramota pričati o parama

Foto: Nova ekonomija
Ne bojte se da pričate o novcu sa svojim prijateljima, decom, roditeljima. I kada želite da kupite nešto, razmislite dobro da li vam je to hir ili istinska potreba, kaže za Novu ekonomiju direktor komunikacija Evropske bankarske Federacije iz Brisela, Rejmond Frenklin, uoči sastanka Projektne grupe za finansijsku edukaciju koji je organizovao Udruženje banaka Srbije.

On je istakao da je prioritet ove grupe rad na finansijskoj pismenosti i finansijskoj edukaciji, kao i da banke imaju veoma značajnu ulogu u edukaciji društva. Frenklin je dodao da je razmena iskustava između zemalja dragocena, ali da rešenje koje odgovara jednoj zemlji ne može uvek da se primeni i na druge. 

„U interesu bankarskog sektora je i to da njeni klijenti znaju šta su finansije, sa kakvim problemima se mogu suočiti, ali i kako ekonomija funkcioniše poput inflacije, štednje, penzija i koliko je recimo važno da uvek imate ušteđevinu."

PROČITAJTE JOŠ:

Govoreći o važnosti štednje, on je naveo lični primer kako je svakog meseca štedeo jedan mali iznos novca na računu, koji je bio skoro pa zanemarljiv i da je posle godinu dana počastio sebe lepim patikama od te „male" vrste štednje.

Hilde Elizabet Johansen iz Norveške bankarske asocijacije kaže da će ovaj sastanak biti idelana prilika da se postave ciljevi za oblikovanje Evropskog kviza novca. 

Johansen je istakla da su članovi ove projektne grupe osmisli „First steps in finance", vodič, o čijoj će se najoptimalnijoj upotrebi u kontekstu edukacije razgovarati na danas na sastanku.

„Ovaj projekat je važan za razvijanje životnih veština i svako mora da ih nauči nezavisno od zemlje u kojoj živi. Moramo voditi računa o tome koliko zarađujemo i koliko trošimo. Novac mormo da rasporedimo na prioritetne stvari i veoma je važno da dobro raspoređujemo novčana sredstva", ističe Johansen.

„Morate misliti na posledice svojih delovanja i izbora, a za to vam je potrebno znanje, a to znanje često dobijete od roditelja i u školama, ali isto tako, znanje možete dobiti i u banci. Mnoge naše životne odluke su bazirane na ekonomiji, a posledice nekih od njih osećamo mnogo godina", podvukla je ona.

Johansen preporučuje štednju kao jedan vida baze na koju možete da se oslonite, posebno kada se neke situacije iznenada dese, bilo da je to neka nesrećna okolnost ili kvar u kući. 

Johansan kaže da svako od nas mora da razmišlja o penziji i da čuva novac za crne dane.

Slađana Sredojević iz Udruženja banaka Srbije kaže da ovo udruženje je već duži niz član projektne grupe za finansijsku edukaciju Evropske bankarske federacije.

„Redovno radimo na izmenama i na taj način primenjujemo najbolje evropske prakse u oblasti finansijske edukacije. Danas ćemo razgovarati o dosadašnjim iskustvima u realizaciji Evropskog kviza novca. Na taj način dobićemo jedan vid uputstva u kom pravcu ćemo dalje raditi na tom programu tokom 2020. godine, posebno kada je u pitanju inoviranje platformi, gde će mladi moći da uče o finansijskoj pismenosti", istakla je Sredojević.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara