Protest Jedan od pet miliona FOTO: Nataša Stojanović

Nikola Kojo i Branislav Trifunović govore večeras na protestu Jedan od pet miliona

Protest Jedan od pet miliona FOTO: Nataša Stojanović
Protest protiv aktuelne vlasti, pod nazivom Jedan od pet miliona biće održan danas u Beogradu u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Na skupu će govoriti glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo.

Posle govora okupljeni će poći u protestnu šetnju ulicama Vase Čarapića, Makedonskom, Svetogorskom, Takovskom, Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazije do Narodnog pozorišta. 

Organizatori protesta zatražili su u petak da se sa generalnim direktorom Radio-televizije Srbije Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem sastanu večeras u 19.30 u zgradi javnog servisa, zbog čega je najavljeno duže zadržavanje okupljenih u Takovskoj ulici ispred zgrade RTS-a. 

Organizatori protesta Jedna od pet miliona su nezadovoljni jer je javni servis na prvom programu sat vremena uživo prenosio kontramiting koji je organizovala Srpska napredna stranka u danu kada je Beograd posetio predsednik Rusije Vladimir Putin, dok je izveštaj o memorijalnoj šetnji za ubijenog predsednika Incijative SDP Olivera Ivanovića koji su oni organizovali dan ranije trajao tačno 53 sekudne, što kako su ocenili "nije sloboda medija". 

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom Stop krvavim košuljama održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. godine, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu. 

U sredu, 16. januara na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića organozovana je šetnja u njegovu čast do Hrama Svetog Save, gde su zapaljene sveće. 

Na početku organizovanja protesta zatraženo je da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronadju nalogodavci napada na Borka Stefanovića i aktiviste Levice. 

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika GI SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića. 

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića. 

Protesti se od skoro petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, poput Niša, Novog Sada, Kragujevca, Čačka i drugih.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara