FOTO: Pixabay

NIN: GIM i Tešić duguju Krušiku milione evra

FOTO: Pixabay

Tri kompanije koje su kupovale naoružanje od državne fabrike Krušik po povlašćenim cenama duguju toj fabrici oko sedam miliona evra, zbog čega je račun Krušika u blokadi od 2016. godine, piše nedeljnik NIN.

Jedna od tih firmi je GIM, koju je u pregovorima sa Krušikom zastupao otac ministra policije Branko Stefanović, o čijoj ulozi se saznalo zahvaljujući uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću i istraživačkim novinarima.

Drugi dužnik je Partizan tek u vlasništvu Slobodana Tešića, biznismena kog NIN naziva finansijerom Srpske napredne stranke. Treća je firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata International Golden Group, za koju u Srbiji radi bivši direktor Zastava oružja Rade Gromović.

Pozivajući se na napomene koje je uz finansijski izveštaj za 2018. Krušik dostavio Agenciji za privredne registre, NIN navodi da je 31. decembra 2018. Tešićev Partizan tek dugovao 428,5 miliona dinara, GIM 194,9 miliona, a Internešnal golden grupa 200,5 miliona dinara.

NIN konstatuje da je zbog toliko dospelih a neplaćenih obaveza račun Krušika u neprekidnoj blokadi još od novembra 2016. godine.

Pozivajući se na zvanične podatke Ministarstva trgovine, NIN piše i da su 2015. godine, kada je International Golden Group iz Abu Dabija angažovala bivšeg direktora Zastava oružja, Ujedinjeni Arapski Emirati prvi put izbili u sam vrh rang-liste najvećih kupaca oružja i vojne opreme iz Srbije.

„Do tada UAE nisu bili ni medju 10 najvećih kupaca, a već 2015. izbili su na treće mesto, sa narudžbinama vrednim 99,7 miliona dolara, a već naredne, 2016. izbili su na prvo mesto sa ugovorenim isporukama vrednim 181,6 miliona dolara", naveo je NIN.

Taj list navodi i da je Rade Gromović, pre nego što ga je angažovala firma čiji je najveći akcionar Vlada UAE, kao direktor Zastava oružja poklonio prestolonasledniku Emirata, šeiku Muhamedu bin Zajedu al Nahjanu, ručno radjenu automatsku pušku koju su ukrasili radnici fabrike iz Kragujevca.

PROČITAJTE JOŠ:

Firma povezana sa SNS-om umešana u prevoz oružja

Uzbunjivač iz Krušika: Partijski vojnici sistematski isisavaju novac iz namenske industrije

RTS da počne da izveštava o uzbunjivaču iz Krušika

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Martn

    I sta vam to govori Rade gromovic je car...