Medija centar Beograd

NIN odgovara Stefanoviću: GIM ipak bio povlašćen u odnosu na SDPR

Medija centar Beograd

Privatna kompanija GIM, koju je zastupao otac ministra unutrašnjih poslova Branko Stefanović, u većini poslova koje je sklopila sa fabrikom naoružanja Krušik je imala povlašćene cene u odnosu na državnu firmu Jugoimport SDPR, prenosi današnji NIN.

Novinari tog lista su analizirali TV gotovanje ministra Nebojše Stefanovića, koji je tvrdio da je zapravo Jugoimport SDPR bio povlašćen u nabavci minobacačkih mina, zbog čega je u studio doneo i dokumenta koja to treba da potvrde.

U dokumentu u koji je NIN imao uvid, navodi se da je GIM krajem 2016. godine kupio 10 hiljada mina od 120 milimetara P8 sa šest barutnih punjenja po ceni od 201,3 dolara. Iste godine, SDPR je za nabavku manje količine iste mine izdvajao 222,8 dolara po komadu, oko 10% više.

Cena istog modela mina za SDPR, po ugovorima zaključenim 2014. i 2015. godine bila je 217 dolara. U nekim drugim poslovima, GIM ne samo da je bio povlašćen u odnosu na državnog trgovca oružjem, već je robu plaćao i po ceni manjoj od proizvodne.

List navodi da je jedino prilikom kupovine 120-milimetarskih P9 mina SDPR imao povoljniju cenu, ali da je to bio slučaj komisione prodaje, gde kompanije kao profit ubiraju procenat od naknadno postignute cene.

Te 2017. godine, SDPR je naručio mine za 193 dolara i naplatila proviziju od 3,25%, dok je GIM kupio više mina za 195 dolara, za koju je kasnije naplatio proviziju od 5%.

Iako je ministar Stefanović tokom svog gostovanja objasnio kako funkcioniše komisiona prodaja u industriji naoružanja, i naveo da je „vrlo važno da je nekad SDPR imao i 6,5%, znači veći procenat od GIM-a", po svemu sudeći je državno preduzeće u većini slučajeva imao manju zaradu od privatnika.

NIN navodi da je GIM uvek imao proviziju od 5% na ukupnu neto cenu, a da je SDPR samo jednom postigao proviziju od 6,5%, da je u dva slučaja imao istu provizju kao GIM, da je u tri slučaja ostvario proviziju od 4% ili manje, a da je 12 puta ostao bez ikakve provizije.

Dodaje se i da GIM robu dobijenu od Krušika nije direktno prodavao krajnjem korisniku, od kog bi i naplatio proviziju, već ofšor preduzećima, te da postoji mogućnost da su mine naknadno preprodavane po još većim cenama, kako bi se izbegla veća davanja državnoj fabrici.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara