Njujork tajms: Beograd po zagađenju vazduha prvi na svetu

Foto: Pixabay

Beograđani su se osim od koronavirusa izolovali i od zagušujućeg dima, koji je glavni grad Srbije pretvorio u "grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu", piše američki list Njujork tajms (New York Times).

List piše da se, prema podacima veb-sajta Air Visual API, koji sabira podatke senzora na zemlji širom sveta, Beograd juče (27. mart) popeo na prvo mesto liste najzagađenijih gradova na svetu.

Kasnije je Beograd pao na četvrto mesto, ispod glavnog grada Mongolije Ulanbatora, Zagreba i Čijang Maija na Tajlandu.

Prema podacima Air Visual API, zagađenje u Beogradu počelo je da raste 19. marta, da bi 22. pala, a potom drastično porasla 27. marta, od kada je u padu.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije kaže da je uzrok povećanog zagađenja topljenje snega.

"S obzirom da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosfere", objavilo je Ministarstvo.

Takođe, Ministarstvo je objavilo da će uzeti uzorke sa mernih stanica radi analize čestica, koja će dati "tačniju i lakšu procenu udela pojedinih i zvora zagađenja", o čemu će javnost naknadno biti obaveštena.

Prema trenutnim podacima Air Visual API, Beograd se nalazi na 26. mestu najzagađenijih gradova, ispod Berna, Bangkoka i Minhena. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Beorgadu je povišeno zagađenje danas zabeleženo na opštinama Vračar, Stari grad i na Novom Beogradu.

U Beogradu i drugim gradovima u Srbiji su 5. februara održani protesti zbog zagađenja vazduha, u organizaciji Inicijative "Ne davimo Beograd" i Građanskog fronta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara