FOTO: Nis018/Wikipedia (CC BY-SA 3)

NKD: Grad Niš plaćaće dug za zemljište poklonjeno Srbiji

FOTO: Nis018/Wikipedia (CC BY-SA 3)

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) objavila je danas da će Grad Niš za zemljište koje je prinudno besplatno poklonio Republici u aferi niškog aerodroma isplaćivati dnevnu kamatu od 6.313 evra počev od 30. jula 2020. godine.

„Ostalo je još samo godinu dana do situacije koja je nezabeležena u istoriji demokratskih društava... Grad Niš će morati da plaća dug za zemljište koje više ne poseduje!?" navodi NKD.

Radi se o dugu koji je nastao prema ugovoru između Grada Niša i Ministarstva odbrane iz 2009. godine, koji propisuje da će grad morati da otplati aerodromsko zemljište koje je dobio od tog Ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ:

Niški aerodrom u gubitku od kako ga je preuzela država

Manje putnika i manje aviona na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu u 2019.

Vlasništvo nad Aerodromom „Konstantin Veliki" grad je prošle godine preneo državi, a gradonačelnik Niša je „godinu dana, svesno ili nesveno, lagao da će ovaj dug biti oprošten", navodi NKD. 

Kako kažu u Koaliciji, Ministarstvo se tek poslednjih meseci, više od godinu dana nakon otimanja aerodroma, u više navrata javno izjasnilo da dug neće biti oprošten, već će se „utvrditi konačni bilans po završetku poslova na izgradnji Novog Niša" i „završetku ugovora".

„NKD izražava veliku zabrinutost jer ova situacija stavlja u poziciju Ministarstvo i Vladu da politički ucenjuje Grad Niš, što su već učinili prilikom otimanja aerodroma, a moglo bi biti zloupotrebljeno i za otimanje drugih resursa Gradu u budućnosti", navodi se u saopštenju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara