Ilustracija FOTO: Pexels

Notari nigde ne plaćaju toliki porez kao u Srbiji

Ilustracija FOTO: Pexels
Javni beležnici nigde ne plaćaju tako veliki porez kao notari u Srbiji, kaže Hose Markenjo de Ljano, predsednik Međunarodne unije javnih beležnika. 

"To nigde ne postoji. To je atipičan slučaj i nadamo se da će se promeniti. Notari svuda u svetu snose troškove poslovanja svojih kancelarija, plaćaju sve poreze u skladu sa zakonom, ali nigde kao u Srbiji, ne postoji obaveza da se plaća dodatna taksa od 30 odsto, koja ide državi", objašnjava de Ljano za Politiku.

Građanima Srbije su usluge javnih beležnika veoma skupe. Na pitanje da li su i u svetu tako visoke tarife odgovorio je:

"Vrlo često postoji ta fama gde svi misle da notari mnogo zarađuju i da su im tarife jako skupe. Ljudi imaju utisak da plaćaju nešto što ne vide. To možemo uporediti sa preventivnom medicinom. Treba da postoji svest da se beležnicima plaća kao što se plaća lekarima da preventivno deluju protiv bolesti. Važnost preventive uvek vidimo tek kada dođe do bolesti. Postoje ekonomske studije koje vrlo jasno pokazuju da je uvek jeftinije plaćati usluge koje rade na prevenciji, nego da se na kraju plaćaju užasne posledice. Isto se dešava i sa tarifom notara. Mi mislimo da skupo plaćamo njihove usluge, ali sve dok ne dođemo u problem, ne shvatamo važnost pravne sigurnosti".


Inače, Međunarodna unija javnih beležnika ima 88 država članica, od čega su 40 njih članice EU, 23 Amerike, 17 Afrike, a ostale su azijske zemlje. Poslednje pridružena članica je Liban. Srbija je pristupila pre toga. Ovu organizaciju čini 300.000 javnih beležnika u svetu i dve trećine od ukupnog svetskog BDP-a.

U Srbiji postoji 204 beležničkih kancelarija, prema podacima sajta Beleznik.org. 

Cenа notаrskih uslugа propisаnа je tаrifom koju donosi ministаr prаvde. Notаr je dužаn dа nаplаćuje iznos propisаn tаrifom. 

"Ukoliko strаnkаmа nаplаćuje više nego što je propisаno tаrifom, notаr čini disciplinski prestup zа koji može biti sаnkcionisаn i oduzimаnjem prаvа nа obаvljаnje delаtnosti. Ovа sаnkcijа može biti izrečenа i notаru koji nа nedostojаn nаčin pribаvljа klijente tаko što nаplаćuje mаnje nego što je propisаno tаrifom", navodi se sa sajtu Beleznik.org.

Pogledajte kolike su njihove tarife u ovoj tabeli (Izvor: Beleznik.org): 
Primer%20tarifa%20notara%20beleznik.org

I dok notari nisu zadovoljni visinom poreza koji plaćaju, zbog njihovih visokih zarada svojevremeno je reagovao Sindikat pravosuđa Srbije, koji je naveo da iz zvaničnih podataka proizilazi da su, tokom prve tri godine rada, njihove kancelarije zarađivale više od čak 12.000 evra mesečno. U Komori javnih beležnika odgovorili su im tada da računica nije tačna i da je zarada u skladu sa troškovima i odgovornostima koje posao nosi. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara