Foto: Pixabay

Nova poreska rešenja za paušalce već od januara

Foto: Pixabay
Preduzetnicima kojima se porez obračunava paušalno će država dostaviti poreska rešenja već sredinom januara, usled novih propisa koji bi trebalo da budu usvojeni do kraja godine.

To rešenje će biti izdato unapred, pošto obaveza stupa na snagu tek početkom februara, navela je Direktorka Tima za regulatornu reformu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Borojević.

Uredba o paušalnom oporezivanju predviđa da se rešenje dobija po automatizmu, tako što će svaki novi preduzetnik, nakon prijave u Agenciji za privredne registre (APR), putem portala Poreske uprave u roku od 48 sati dobijati potrebne informacije.

Borojević je za RTS navela da su glavne prepreke do sada bile nedovoljno jasne visine poreza i doprinosa koje su obveznici dužni da plaćaju.

"Oni su rešenja veoma često dobijali sa kašnjenjem od šest meseci, a nekad i godinu-dve. Sada neće podnositi poreske prijave, svaki novi preduzetnik samo se prijavi u APR-u, informacija odlazi u Poreku upravu i on po automatizmu dobija rešenje", pojasnila je Bojović.

Prema njenim rečima, druga važna novina je to što visina poreza i doprinosa neće više zavisiti od poreskog inspektora, a da sada uredba propisuje način obračuna poreske osnovice, spisak svih delatnosti uz nove koeficijente.

Paušalcima će na raspolaganju biti i softversko rešenje kojim će unapredred moći da izračunaju visinu poreza koji će plaćati nakon što otvore firmu.

Prethodno je najavljeno da će se tokom prve tri godine primene nove Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje nameti uvećati najviše za po 10% na godišnjem nivou.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara