Nove fiskalne kase važe za biblioteke, arhiv, muzeje

Foto: Nova ekonomija

Od uvođenja nove fiskalne kase nisu oslobođene delatnosti iz stvaralačke, umetničke i zabavne oblasti u koje spada i grana delatnosti: biblioteka, arhiva, muzeja, galerija, zbirki i ostale kulturne branše, piše u Biltenu Ministarstva finansija. 

Saglasno Uredbi o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko e- kase, svi koji obavljaju delatnosti iz oblasti 90 (stvaralačke, umetničke i zabavne) nisu oslobođeni obaveze evidentiranja prometa na malo preko nove fiskalne kase, piše u objašnjenju Biltena. (br. 3/2022). 

Pri tome, kako se napominje u tom objašnjenju, naplata novčanih kazni za kašnjenje sa vraćanje pozajmljenih knjiga nije predmet fiskalizacije, odnosno tako primljena sredstva biblioteka nije dužna da evidentira preko e - kase,  fiskalnog, imajući u vidu da nije bilo, u tom slučaju, prometa dobara i usluga.

PIJAČNI PRODAVCI: NE UVODE SE NOVE FISKALNE KASE OD 1. MAJA

"Članom 3. Zakona o fiskalizaciji propisano je da je predmet fiskalizacije promet dobra i usluga na malo i primljeni avans za promet na malo. Prometom na malo smatra se svaki promet dobara i pružanje usluga fizičkim licima, kao i svaki promet dobara i usluga u maloprodajnim objektima, nezavisno od toga da li je korisnik građanin, firma ili preduzetnik, uključujući i promet putem samonaplatnih uređaja ˗ automata. Maloprodajnim objektom smatra se svaki poslovni prostor i poslovna prostorija koji se primarno koriste za promet dobara i pružanje usluga fizičkim licima", navodi se u Biltenu. 

MNOGI DOBAVLJAČI NISU ISPORUČILI NOVE FISKALNE KASE

Zatim, navodi se da je članom 4.  Zakona kojim se uređuje nova fiskalizacija, propisano da je obveznik fiskalizacije svaki obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana i svaki obveznik poreza na dobit.

Obveznik fiskalizacije je u obavezi da evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo i to nezavisno od načina plaćanja (gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom, na drugi bezgotovinski način), uključujući i primljene avanse za budući promet na malo, preko nove fiskalne kase, piše u Biltenu Ministarstva finansija. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.