Batrovci FOTO:N1

Novi elektropunjači i brža naplata putarine pred turističku sezonu

Batrovci FOTO:N1
Zahvaljujući elektronskoj naplati – vreme čekanja na naplatnim rampama smanjeno je sa prosečnih 15 na tri do pet minuta. Putevi Srbije spremaju se da ove godine dočekaju rekordan broj tranzitnih turista sa oko 60 miliona vozila. Ovog leta očekuju se novi parkinzi, novi elektropunjači i nov ubrzan sistem naplate putarine.

Preko 300.000 vozača ima sistem za elektronsku naplatu putarine, a svako treće vozilo koristi tu uslugu. Vozači koji nemaju elektronski tag za plaćanje putarine mogu ubuduće da manje iznose plate platnim karticama koje ne traže pin kod i da tako veoma brzo prođu naplatnu rampu.


"Uzima svoju karticu za plaćanje, prislanja na uređaj koji se nalazi na samoj kabini za plaćanje, sistem očitava iznos putarine, diže se rampa i vozilo prolazi", objašnjava Darko Savić iz Javnog preduzeća Putevi Srbije.

Deset novih elektropunjača biće postavljeno na Koridoru 10, tako da će Srbija biti jedina zemlja na Balkanu koja ima mogućnost da već sada proprati one turiste koji imaju električne automobile, jer je raspored punjača takav da se vozilo može dopuniti na svakih 200 kilometara, koliki je i domet sadašnjih elektrovozila.

"Planiramo instalaciju 10 brzih elektropunjača na lokacijama – naplatna stanica Niš, naplatna stanica Doljevac, naplatna stanica Pojate i naplatna stanica Subotica jug", kaže Savić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara