Foto: Pixabay

Novi limit za energetski ugrožena domaćinstva gori nego stari

Foto: Pixabay
Ministarstvo rudarstva i energetike uskladilo je iznose mesečnih prihoda domaćinstva, kao preduslova za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca, sa rastom cena na malo u proteklih šest meseci. Iako bi trebalo da se granica za dodelu sredstava povisi u skladu sa inflatornim kretanjima i najavljenim poskupljenjem struje, država je ipak limit ostavila skoro nepromenjen.

Za jednočlano domaćinstvo uslov je da ukupni mesečni prihod bude do 14.570, za dvočlano i tročlano domaćinstvo limit je nešto niži od 21.300, a za domaćinstvo sa četiri i pet članova 27.850 dinara. 

Domaćinstva sa šest i više članova mogu da se kvalifikuju za umanjenje računa za određene količine električne energije ili prirodnog gasa ako članovi ukupno prihoduju oko 35 hiljada dinara.

Prethodnim pravilnikom iz maja tekuće godine, navedeni iznosi su bili viši za stotinak dinara po kategoriji domaćinstva. 

Svi građani koji primaju novčanu socijalnu pomoć i dečiji dodatak mogu da dobiju olakšice za struju automatski, putem centra za socijalni rad.

Takavi kupci stiču pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine struje ili prirodnog gas koje potroši, koja se kreće od 120 kWh (ili 35 kubika gasa) mesečno za jednočlana domaćinstva, do 250 kWh i 75 kubika gasa za najveća socijalno ugrožena domaćinstva.

Besplatne kilovate prošle godine je dobijalo oko 75 hiljada najsiromašnijih, a prošle zime se taj broj popeo na blizu 100 hiljada.

Ove godine je u državnom budžetu izdvojeno 1,32 milijardi dinara za subvencionisanje energetski ugroženih kupaca.

PROČITAJTE JOŠ:Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara