Fiat FOTO: Pexels

Novi model Fijata neće izaći naredne godine

Fiat FOTO: Pexels
Čak i da fabrika u Kragujevcu u dogledno vreme zaista dobije proizvodnju novog modela, to sasvim izvesno neće biti naredne godine, piše list Danas.

Iako je ovogodišnja proizvodnja automobila u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu okončana još krajem prošlog meseca, odnosno znatno ranije no što je bilo najavljivano, u javnost se minulih dana uveliko špekulisalo sa najavom novog modela koji bi u centru Šumadije trebalo da počne da se proizvodi već dogodine.

Prenoseći napise iz pojedinih italijanskih glasila domaći mediji su najavili da će od 2019. godini u Kragujevcu da počne proizvodnja malog Fijatovog SUV-a, to jest malog terenca. Isticano je, pritom, i da Fijat planira da u Kragujevcu proizvodi 50.000 vozila tog tipa godišnje, čime bi se uz oko 60-ak hiljada Fijata 500L, koliko ih, u poslednje vreme, izlazi iz pogona na godišnjem nivou, dobrim delom uposlili kapaciteti u kragujevačkom Fijatu. 

U toj kompaniji se ni ovim povodom zvanično nisu oglasili, ali se nezvanično iz te fabrike čuje da se, kad je najava novog modela u pitanju, radi o medijskim špekulacijama bez gotovo ikakvog osnova. Jedini osnov je taj da će fabrika u Kragujevcu u dogledno vreme zaista da dobije proizvodnju novog modela, ali to sasvim izvesno neće biti naredne godine, piše list Danas. 

O planovima Fijat Krajsler grupacije u Srbiji, generalna menadžerka kragujevačke fabrike Silvija Verneti trebalo bi sa nadležnima u Vladi Srbije da razgovara krajem ovog ili početkom narednog meseca. Tom prilikom će, najverovatnije, biti otvoreno i pitanje finansijskog učešća države Srbije, kao suvlasnika fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija, u njenim daljim razvojnim planovima. Srbija bi, shodno svom vlasničkom udelu u kragujevačkoj fabrici, u finansiranju razvoja proizvodnje novog modela trebalo da učestvuje sa 33 odsto. Osvajanje, razvoj i marketinška promocija novog modela uobičajeno inače koštaju od više stotina do milijardu evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara