Novi Sad odbio da plati otkup hakerima, ostao bez podataka građana

Foto: Pixabay

Grad Novi Sad odbio je da hakerima koji su preuzeli i zaključali informacioni sistem Javnog komunalnog preduzeća Informatika plati otkupninu u bitkoinima, zbog čega je ostao bez podataka građana, nezvanično saznaje 021.rs.

Taj portal prenosi da još nije poznato šta je od podataka nestalo, kao ni šta će se desiti sa informacijama o dugovima građana za komunalne usluge, poreskim prijavama, građevinskim dozvolama...

Isti izvori navode i da radnici gradske uprave čekaju uspostavljanje novog sistema kako bi dobili svoje plate, kao i da će zaposleni u gradskim firmama verovatno ponovo ručno unositi podatke u baze, obzirom da većina dokumentacije koja je nestala postoji u papiru ili drugim ustanovama čiji sistemi nisu zaraženi.

Podsećamo, sistemi gradskih uprava koje održava Informatika su napali hakeri, zbog čega zaposleni nisu mogli da pristupe svojim službenim i-mejlovima.

Hakeri su za vraćanje informacionih sistema tražili 50 bitkoina (oko 400.000 evra po sadašnjim cenama), ali su kasnije snizili cenu otkupnine na 20 bitkoina.

Gradonačelnik Novog Sada je kasnije za RTS izjavio da nadležni neće platiti otključavanje podataka i bekapa, obzirom da "ne zna kako bi to platili", odnosno kako bi to pravdali u budžetu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (4)

 • Biciklista

  Pa to je smešna suma u odnosu koliko radnih sati treba uloziti u obnavljanje. Zašto nisu imali sigurnosne bekap sisteme ako su i to blokirali onda imate ciglu u zidu. To je glup izgovor da ne znate da nabavite bitkoin samo odete do prvog klinca koji fura neku igricu i objasnice vam. Ja sve svoje podatke 30 godina unazad drzim na 2 hdd i 2 dvd i to jedan primerak na drugom kraju grada

 • Ivan

  Kakvi amateri... Sa solidnim platama, verujem, posebno IT sektor...

 • Baja

  Daso, to se dešava i mnogo ozbiljnijim firmama i nije neka sramota. Jedina sramota je ako nemaju bekap podataka.

 • Dasa

  Hahahhahahaha, oni nemaju blam da su im zakljucali podatke gradjana i da je to izaslo u novine.... omg..... pa za to kompletna uprava treba da da otkaz....