Novi studijski programi na trinaest fakulteta povećaće IT i biznis

U prostorijama Vlade Republike Srbije održana je konferencija povodom predstavljanja četiri nova, interdisciplinarna studijska programa posvećena informacionim tehnologijama, a koji nose objedinjeni naziv Master 4.0, saopštila je Fresh Media.

Konferenciji je prisustvovala i obratila se predsednica Vlade, Ana Brnabić, u društvu predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, organizacije Inicijativa "Digitalna Srbija”, kao i predstavnika akademske zajednice uključenih u program.

"Ovo je veliki i važan dan ne samo za IT sektor i digitalizaciju. Mislim na otvorenost naših fakulteta, za saradnju sa privredom, na tome što su pokazali da se ne plaše novih znanja, nove konkurencije, i da je sve to u interesu bržeg i boljeg rasta Srbije," istakla je Brnabić, objasnivši pritom da u Četvrtoj industrijskoj revoluciji leži najbolji odgovor na „niz problema i izazova sa kojima se Srbija kao država i ekonomija suočava već duži niz decenija".

U novoosnovanoj saradnji između fakulteta ističu se Elektrotehnički fakultet i Fakultet organizacionih nauka u Beogradu. Dekan ETF-a Milo Tomašević ukazao je na sinergijski značaj saradnje, kako je rekao, „naša dva prestižna fakulteta sa komplementarnim oblastima u kojima su prepoznati":

 „Studentima će biti omogućeno da donose dobre poslovne odluke, izložiće ih konceptima preduzentištva, poslovne komunikacije i generisaće se vodeći ljudi koji će kasnije u industriji donositi, takođe, nova inovativna rešenja," objašnjava Tomašević.

Član Upravnog odbora Inicijative "Digitalna Srbija”, Stefan Salom, naglasio je da će Master 4.0 rešiti problem obostranog nerazumevanja između kvalitetnih domaćih IT stručnjaka i poslovnog sektora.

"Cilj ovog programa koji se razvija, Master 4.0, jeste upravo da sa jedne strane ljudima koji imaju IT predznanje pruži znanje o najnovijim tehnologijama kao što su veštačka inteligencija ili mašinsko učenje, a sa druge strane da im pruži i biznis znanja koja će im omogućiti da razvijaju digitalne proizvode – iz menadžmenta, preduzetništva i marketinga.”

Rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović, zaokružio je diskusiju ukazavši na aktivno učešće kompletnog sistema visokog školstva u Srbiji:

"Ono što zaista čini novinu u odnosu na postojeće kurseve je interdisciplinarnost. Više fakulteta je uključeno na Univerzitetu u Kragujevcu - Fakultet Inženjerskih nauka, Prirodno matematički fakultet, Fakultet tehničkih nauka u Čačku. Takođe, tu je Ekonomski fakultet koji daje nastavnike, i naravno ljude iz privrede koji će doprineti pre svega toj novini koju ipak profesori sa univerziteta nemaju,” završava Filipović.

Od oktobra ove godine biće akreditovana dva programa – "Napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji”, između Elektrotehničkog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, i Master informacionih tehnologija na Univerzitetu u Kragujevcu. Nakon njih, slede i "Inteligentna analiza podataka” na Univerzitetu u Nišu, kao i "Industrija 4.0” koju sprovode Mašinski i Matematički fakultet u Beogradu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara