Novi vlasnik Beograđanke kupuje i nekretnine BIGZ-a?

Foto: Wikimedia

BIGZ Publishing ad sazvao je vanrednu sednicu skupštine akcionara, na kojoj će se odlučivati o prodaji imovine "velike vrednosti" firmi MPP BIGZ, objavljeno je na sajtu Beogradske berzeMPP BIGZ osnovan je početkom aprila ove godine, a jedini član ovog društva sa ograničenom odgovornošću je kiparski MPP Bigz CY Limited iz Nikozije.

Prema raspoloživim podacima iz domaće baze stvarnih vlasnika, ravnopravni vlasnici stranog preduzeća su Etgar Antoniadis, državljanin Grčke, i Joana Sotiriu, državljanka Kipra.

Oba imena mogu se naći u bazi ovlašćenih zastupnika pravnih lica koju objavljuje Komisija za hartije od vrednosti Kipra.

Sa druge strane, kontakt informacije i adresa na kom je registrovano preduzeće ukazuju da je potencijalni novi vlasnik nekretnina u blizini Beogradskog sajma isto preduzeće koje je u septembru otkupilo Beograđanku za 16,5 miliona evra.

Milena Srećkov, zastupnica ili direktorka petnaestak firmi povezanih sa kompanijom Marera Properties u Srbiji je takođe zastupa i MPP BIGZ-a.

Marera Properties, kako se navodi na zvaničnoj internet prezentaciji, poseduje veći broj firmi, odnosno poslovnih prostora za izdavanje u Beogradu.

Neke od tih nekretnina obuhvataju i bivšu fabrike "Beko" na Dorćolu, sada "Kalemegdan Business Centar", M44 u Makedonskoj, nekretnine u Resavskoj itd. 

BIGZ Publishing predložiće akcionarima prodaju dela koje to akcionarsko društvo ima u poslovnoj zgradi u Bulevaru Vojvode Mišića 17 u Beogradu, zgrade Ekspedicije na istoj lokaciji, kao i prava korišćenja na više katastarskih parcela.

Akcionarima će biti predloženo i utvrđivanje vrednosti akcija BIGZ Publishing-a, navodi se u pozivu za vanrednu sednicu skupštine.

Vanredna skupština akcionara na kojoj će se odlučivati o ovoj odluci zakazana je za 10. decembar tekuće godine.

BIGZ Publishing je trenutno u većinskom vlasništvu Nove školske knjige koja ima 76,7 odsto akcija, državni Akcionarski fond takođe poseduje 4,3 odsto akcija, dok je ostatak u vlasništvu fizičkih lica.

Kompleks BIGZ-a izgrađen je 1937. godine kao objekat Državne štamparije i nekada je zapošljavao skoro 3.000 ljudi. 

Sada se na 25.000 kvadrata nalaze muzički studiji, likovni ateljei, radio stanica, kao i kulturni centar.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara