Foto: Pexels

Novi zakon dovodi trudnice u još gori položaj

Foto: Pexels
Buduće mame će pre otvaranja bolovanja morati da rade 12 meseci u kontinuitetu kako bi primale punu zaradu. Dosada su imale prave na nju nakon tri meseca rada.

To je novina koju donosi novousvojeni Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji dovodi trudnice u veoma loš položaj, piše Politika.

"Osim toga, trudnice koje su zaposlene svega nekoliko meseci, primaće samo nekoliko hiljada dinara kada odu na bolovanje, jer po Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, moraju da budu zaposlene 18 meseci pre odlaska na porodiljsko odsustvo da bi dobijale punu zaradu",  objašnjava Tatjana Macura iz Inicijative Mame su zakon.

PROČITAJTE JOŠ:

Plata trudnice, koja je bila zaposlena svega tri meseca izračunava se tako što se njenoj zaradi dodaje devet meseci minimalne republičke zarade i onda se taj iznos deli na 12 meseci.  

To znači da će trudnica, koja je imala platu 30.000 dinara i koja je otvorila bolovanje tri meseca po zasnivanju radnog odnosa, mesečno dobijati 21.100 dinara do porođaja.

Kada se porodi, dobijaće svega 5.000 dinara jer po važećem Zakonu o finansijskoj podršci porodicama s decom, koji je stupio na snagu 1. jula 2018. godine, trudničko bolovanje ne ulazi u obračun naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo s posla radi nege deteta.

"Iako su našim političarima puna usta priče o natalitetu, zakoni koje donose ne govore o njihovim dobrim namerama. Novousvojeni zakon trudnice praktično primora da rade sve do porođaja, bez obzira da li imaju normalnu ili rizičnu trudnoću", kaže Tatjana Macura.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (6)

 • Tamara

  Imam 14 meseca radnog staza,da li imam pravo na porodiljsko...da li neko zna???

 • deki

  Moja zena je izasla iz porodilista juce, pa me zanima par pitanja ? posto je ona u poslednjih 18 radila samo 12, jer je bila uzela neplaceno 6 meseci da radi u inostranstvu, pa me zanima kolko ce joj isplacivati ?

 • Anonim

  Ja sam izasla na trudnicko u mesec februara. Zaposljena sam u novoj firmi 11 meseci... Pre toga bila u drugoj firmi 6 meseci. Plata u novoj firmi bila je izmeðu 40-50000 zavisilo od radne subote. U ugovoru bila mi je 29.8000 (bez bonuse). Cim sam zlana da sam trudna izasla na trudnicko (opasan posao za razvoj deteta u stomaku). Za mesec mart 2 mesec u trudnocu dobila sam 30.300... Ono sto znaci puna plata bez bonusa... Jesam zadovoljna... Zakon je zakon ali zavisit o zakon firmi...

 • Violeta

  Da li 12 meseci u kontinuitetu podrazumeva 12 meseci u istoj firmi ili se racuna i ako se predje u novu a nije bilo praznine u radnom stazu?

 • Andrea Tamaš

  A tek šta je novi zakon uradio preduzetnicama. Bez staža i zdravstvenog o., ukoliko se firma stavi u status mirovanja...u suprotnom, same sebi da isplaćujemo i dalje PiD, što za žene koje su negde zaposlene "plaća" država za vreme porodiljskog odsustva. Sramota.

 • Marija

  Da li ja imam pravo na porodiljsko i bilovanje,bila sam u radnom odnosu 9 god,pa sam na zavodu 6meseci bila i stupila u radni odnos mesec dana i nakon toga sam ostala trudna.Da li ja imam pravo na bolovanje i porodiljsko ili ne?

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.