Novi Zeland FOTO: Pexels

Novi Zeland će oporezovati multinacionalne IT kompanije

Novi Zeland FOTO: Pexels
Novi Zeland planira da dopuni svoje zakone kako bi mogao da oporezuje prihode multinacionalnih digitalnih kompanija, kao što su Gugl, Fejsbuk i Amazon.

Time bi ova država doprinela globalnim naporima u oporezivanju tehnoloških divova.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern kazala je da je vlada pristala da izda dokument o tome kako nadograditi poreski okvir zemlje i osigurati da multinacionalne kompanije plaćaju pošteni deo poreza, piše Index.hr. 

"Naš trenutni poreski sistem nije pošten u načinu na koji tretira pojedinačne poreske obveznike i na koji način tretira multinacionalne kompanije", rekla je Ardern na konferenciji za novinare. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrednost prekograničnih digitalnih usluga na Novom Zelandu procenjuje se na oko 2,7 milijardi novozelandskih dolara ili 1,86 milijardi američkih dolara. 

Procenjeni prihod od poreza na digitalne usluge iznosi između 90 i 80 miliona novozelandskih dolara, poručio je u saopštenju ministar finansija Grant Robertson.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara