Novinari napustili skup o medijima dok je govorio Vučić

Novinari nekoliko redakcija napustili su danas iz protesta regionalni medijski skup u Beogradu, tokom govora predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Direktor CINS-a Branko Čečen rekao je da se odlučio na taj protestni korak jer je Vučić propustio priliku da započne pravi dijalog sa medijima i sa novinarima, kao i njegovi saradnici koji su se još gore ponašali prema novinarskoj profesiji.

"Za mene bi bilo lično ponižavajuće da sedim na ovoj konferenciji i da sa čovekom koji je pokazao da mu ni malo nije stalo do slobode medija, razgovaram o slobodi medija. Još mi je manje stalo do toga da slušam od njega o kvalitetu medija i o kvalitetu novinarskog rada u ovoj zemlji. Niti je stručan za to niti je posle svega što je radio u tom pogledu čovek koji ima pravo da o tome govori", rekao je Čečen agenciji Beta.

Posle Vučićevog obraćanja, generalni sekretar medijske organizacije SEEMO Oliver Vujović saopštio je prisutnima da će Vučić odgovarati samo na pitanja stranih novinara.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović otkazao je danas iz protesta učešće na regionalnoj medijskoj konferenciji u Beogradu i naveo da to čini jer je najavljeno da će je otvoriti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, za koga je rekao da je "provereni neprijatelj medijskih sloboda".

"Medijski skup koji otvara Aleksandar Vučić, provereni neprijatelj medijskih sloboda, za mene ne samo da nije relevantan nego ga smatram šamarom svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje", naveo je Sejdinović u otvorenom pismu upućenom generalnom sekretaru SEEMO Oliveru Vujoviću.

Sejdinović je podsetio da je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja u "zločinačkoj Miloševićevoj vlasti" i da je jedan od autora i onaj koji je sprovodio drakonski Zakon o informisanju, koji je gasio medije u Srbiji i uništavao novinarske živote, a za njegovog mandata na mestu ministra informisanja ubijen je i novinar Slavko Ćuruvija.

Skup su napustili novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), KRIK-a, BIRN-a, Centra za istraživačko novinarstvo iz Crne Gore i Magločistača iz Subotice, kao i još pojedine kolege.

Danas i sutra u Beogradu se održava regionalni medijski skup "Mediji u Evropi: Spremni za krizno izveštavanje?" koji je organizovala Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO).

Vučić je na tom skupu izjavio da je za vladu Srbije od velikog značaja sloboda medija i govora.

Vučić je na Medijskom forumu Jugoistočne Evrope rekao da je zbog toga okončan postupak privatizacije medija i da su uvedeni konkursi za sufinansiranje medija.

Vučić je dodao da želi da donošenje nove medijske strategije bude "najbolji primer učešća javnosti u donošenju nove javne politike".

On je rekao da Vlada Srbije i on direktno nikada nisu vršili pritisak na medije i da želi da obeshrabri one koji to rade.

"Protivim se bilo kakvom mešanju u uredjivačku politiku, ali ako i ima samoprozvanih zaštitnika moga dela – nema potrebe da me bilo ko brani, sposoban sam da to sam učinim", rekao je Vučić.

On je dodao da u medijskoj sferi nedvosmisleno postoje nedostaci i problemi i da ne može da "kao noj zabija glavu u pesak" i pravi se da tih problema nema, kada se deo javnosti žali na nedostatak medijskih sloboda i onemogućavanje finansiranja "medija koji pišu protiv vlade".

"Vlada želi da razgovara kako bi se to stanje promenilo, da razgovara, a ne da odgovara na uvrede", rekao je Vučić.

On je kazao i da bi voleo da se mediji u Srbiji više ugledaju na strane medije kada su u pitanju profesionalni standardi.

"Važno da mediji učestvuju u rešavanju konflikata iz prošlosti i da doprinesu pomirenju na Balkanu", rekao je Vučić.

Kao posebno važnu Vučić je označio komisiju koja se bavi rasvetljavanjem zločina nad novinarima.

"Kada postoji politička volja nema nepremostivih prepreka i pokazuje da zločini prema novinarima neće biti zaboravljeni i opravdani", rekao je Vučić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Zoran

    Ovo je izvor svaih nasih tuga, svog ocaja i beznadja koje zivimo. Otupeli smo na prevare, lazi i manipulacije toliko da vise ne reagujemo. Ne osecamo, ne vidimo i ne cujemo. Nemci nisu videli 34. i preko 60 miliona ljudi je umrlo. Zasto? Verovali su, bezgranicno! Verovali su u sve izgovoreno. Morali su doziveti katarzu u ognju i pepelu da se osveste. Ovaj covek je povukao liniju, sa jedne strane su oni a sa druge smo mi ili sa jedne strane smo mi a sa druge oni.... Utvrdjuje liniju svakim danom.... Niko je ne prelazi sem nekih retkih pojedinaca koji shvataju svu tragediju verovanja u izgovorene lazi, u prevare i u manipulacije. Na drugu stranu prelaze oni kojima nesto visi iznad glave pa aplauzom pokusavaju da spasu sta se spasti moze. Neprijateljstva i antagonizmi rastu, napetost dostize vrhunac a tacka kljucanja se blizi kao onda 91. a kada je neko ispustio "stakleni bokal na beton" i u trenu je sve planulo.... Mislio sam da vidim, da cujem i da osecam i usprotivio se a u stvari sam se zabludom borio protiv ovog coveka, opasnog, najopasnijeg. On nije ni graditelj ni rusitelj, ni dzelat ni zrtva, ni Hrist ni Pontije Pilat, ni juce ni sutra, nije ni danas. On je jecaj, ocaj, suza, strah, mac, oganj i sve svoje snage ulaze sa ciljem da nam bude zvezda vodilja, ucitelj, kako da se poubijamo medjusobno !!! Neko je 1914 sa Beckog dvora, rekao da sprema Srbiji "CELICNO KUPANJE"???????? Nikome do sada to nije uspelo, ni Austro-ugarskom caru, ni Hitleru, ni "prijatelju" Vilijamu Klintonu, da srpski narod okupa u celiku !!!!!!! Ovaj je na najboljem putu da mu to podje za rukom??? Neka pametna glava iz proslosti, osvrcuci se na ratnicku slavu i vojnicke pobede Srba, rekao: "Srbe nemozete vojnicki poraziti, jedina bitka koju nemogu dobiti je ona u kojoj Srbi budu sa obe strane"???

  • Milan Sremac

    Kad zločinac iz Miloševićevog režima priča o medijskim slobodama i rasvetljavanju ubistava novinara. Vučić ide dole posle ovih izbora, a na izborima za grad Beograd će dobiti još jedan šamar realnosti i onda ide u političku prošlost. Nadam se da će opozicija naći snage da rasvetli sva zlodela koje je ovaj nečovek uradio!

  • rodoljub

    Neki novinari hoce da budu zasticeni kao beli medve3di i da pisu lazi i stvaraju afere. Oni koji misle da je to novinarstvo, obicni su pisarcici i lutke u rukama nekog dirigenta. Lako je sve napadati i izvrgnuti ruglu, ali nije lako biti pravi i objektivan novinar. O korumpiranim novinarima bi moglo danima i nocima da se prica. Zato, gospodo novinari, napravite malo reda u svojim redovima.