Novinarska udruženja traže opremu i olakšice zbog koronavirusa

Foto: Pixabay

Novinarska udruženja i asocijacije zatražili su od Vlade Srbije da u što kraćem roku obezbedi zaštitnu opremu za predstavnike medija koji rade i tokom pandemije koronavirusa i da im se omogući putem online platformi praćenje konferencija za medije i postavljanje pitanja.

Predlažu i ekonomske mere koje bi trebalo da ublaže efekte krize. Od umanjenja ili oslobađanja plaćanja doprinosa i poreza na zarade za vreme vanrednog stanja, umanjenja ili oslobađanja od plaćanja poreza na dobit za to vreme, do oslobađanja od naplate komunalnih naknada i ostalih nameta gradova, uključujući tu i porez na imovinu.

U pismu upućenom Vladi zahtevaju i trajno oslobađanje plaćanja PDV-a, umanjenje  poreza na prihod i doprinosa za socijalno osiguranje za samostalne preduzetnike, subvencionisanje cene štampe za lokalne medije, isplatu novca prema ugovorima zaključenim preko javnih konkursa u što kraćem roku.

Pored toga novinarska udruženja traže i obustavljanje plaćanja naknada RATEL-u, REM-u, ETV-u, kao i organizacijama za autorska prava dok traje vanredno stanje.  

Među zahtevima su i onaj za formiranje posebnog fonda koji bi brzo i istinito izveštavao o vanrednom stanju i bio dostupan i novinarima frilenserima kao i davanje podsticaja za one koji ulažu u lokalne medije.  

Novinarska udruženja predlažu Vladi da se frilenserima isplati prosečna republička plata ako eventualno budu na bolovanju i da im država plati poreze i doprinose dok traje kriza i dva meseca posle toga.

Medijska udruženja podsećaju da su u vreme krize posebno ugroženi lokalni mediji i slobodni novinari.

“Njihova ionako teška ekonomska pozicija, uvođenjem vanrednih mera postaje još teža i čini ih potpuno ekonomski neodrživim, navodi se u pismu koje je uputilo šest novinarskih udruženja i asocijacija među kojima su i NUNS, NDNV kao i granski sidnikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost".

Pomoć i ove mere, kako navode medijska udruženja važile bi samo za one medije koji ne otpuštaju radnike tokom vanrednog stanja i pridržavaju se etičkih standarda u izveštavanju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara