Foto: Nova ekonomija

„Novosti“ opet u rukama države

Foto: Nova ekonomija
Skupština kompanije „Novosti" zakazala je za 7. maj sednicu  na kojoj treba da se donese odluka da umesto biznismena Milana Beka, štamparija „Borba" postane njen većinski vlasnik, objavilo je Udruženje novinara Srbije, a prenosi Danas.

Skupština  takođe treba da odluči o istovremenom smanjenju i povećanju osnovnog kapitala što mora biti u skladu sa odredbama usvojenog Unapred pripremljenog pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), navodi UNS.

Kako se dalje navodi akcije „Novosti" zbog negativnog kapitala, zbog većih obaveza od vrednosti imovine društva, biti snižena za sve vlasnike, a štamparija „Borba" koja je u većinskom državnom vlasništvu, na osnovu potraživanja koja su oko milijardu dinara, postaće većinski vlasnik kompanije Novosti.

Trenutno je većinski vlasnik Beko sa preko 60 odsto, Republika Srbija sa oko 30 odsto, PIO fond sa oko sedam i fizička lica sa manje od procenta.

Kako piše UNS ukupni dugovi „Novosti" prema 263 poverioca sa kamatama su oko 1,5 milijardi dinara, a najvećim poveriocima dug će biti vraćen u 120 mesečnih rata. Početak otplate biće odloženo za dve godine, bez kamate i valutne klauzule.

Stečaj „Novosti" obustavljen je u januaru 2018. godine, kada je Privredni sud u Beogradu doneo rešenje o usvajanju UPPR.Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara