NUNS: Mediji da ne krše prava obolelih

Foto: Pixabay

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) još jednom je upozorilo novinare i medije da o širenju koronavirusa, obolelima i umrlima tokom pandemije izveštavaju poštujući Kodeks novinara Srbije i zakone, a pre svih Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Mnogi mediji, naročito štampani poslednjih dana grubo krše ljudska prava zaraženih i obolelih osoba kao i dostojanstvo umrlih, a drastičan primer bio je izveštavanje o širenju virusa u Novom Pazaru.

"Dnevne novine, na prvom mestu Večernje novosti, svojim naslovima su žigosali osobu za koju je utvrđeno da je prva obolela i ugrozili prava i njegovih najbližih, koji su takođe zaraženi", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Nijedan medij nije objavio ime te osobe, ali je navođenjem zanimanja i dela grada u kojem drži radnju, bilo jasno o kome se radi, a naslovima poput "Pekar posejao virus po Pazaru", praktično su stigmatizovali zaraženog i njegovu porodicu.

NUNS kao primere ispod profesionalnih standarda navodi i nedavne tekstove o preminulom prijatelju predsednika države, izveštaje o zaraženima u pojedinim ministarstvima, i još mnogo teksta u tabloidima.  Osim štampanih medija, kodeks su prekršile i televizije.

"Da ni elektronski mediji ne zaostaju u kršenju prava na privatnost pokazala je televizija Pink, koja je u Nacionalnom dnevniku prikazala bolničke sobe sa najtežim pacijentima, blago zamagljujući njihova lica", upozorava NUNS.

Na snimcima ove televizije mogli su se uočiti i bolnički kartoni na krevetima pacijenata, a čak je uzeta i izjava jednog od pacijenata čiji se deo lica mogao jasno videti.

NUNS će zbog pomenutih tekstova i televizijskih priloga pokrenuti postupke pred Komisijom za žalbe Saveta za štampu i podneće prijavu Regulatornom telu za elektronske medije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara