Foto: Pixabay

NVO: MUP da obustavi uvođenje sistema za pametan video nadzor

Foto: Pixabay
SHARE fondacija, Partneri za demokratske promene i Beogradski centar za bezbednosnu politiku pozvali su Ministarstvo unutrašnjih poslova da do daljeg obustavi uvođenje sistema za pametan video nadzor.

Te organizacije navode da Procena uticaja obrade na zaštitu podataka o ličnosti korišćenjem sistema video nadzora, koju je MUP sastavio zbog najavljenog postavljanja više od 1.000 pametnih kamera „ne ispunjava ni formalne ni materijalne uslove propisane zakonom".

„Metodologija izrade i struktura Procene uticaja nisu usaglašene sa zahtevima zakona, ne postoji sveobuhvatan opis predviđenih radnji obrade ličnih podataka, nisu procenjeni rizici po prava i slobode građana, nisu opisane mere koje se nameravaju preduzeti u odnosu na postojanje rizika, delimično su opisane tehničke, organizacione i kadrovske mere u cilju zaštite ličnih podataka", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Akteri civilnog društva dodaju i da je pravni osnov za masovno korišćenje sistema pametnog video nadzora sporan, a da su procene koliko bi takav sistem smanjio kriminalitet u Beogradu rađene selektivno.

Organizacije su naglasile da je potrebno sprovesti široku javnu raspravu o potrebama, efektima i mogućim posledicama uvođenja ovakvog sistema.

Oko ugradnji naprednih kamera koje su kupljene od kineskog tehnološkog giganta Huawei se u javnosti prethodno podiglo dosta prašine, obzirom da nije poznato u koje svrhe će se koristiti.

Moderne kamere u stanju su da snimaju materijal u visokoj rezoluciji i opremljene su softverom za prepoznavanja lica i registarskih tablica.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara