Očekuje se registracija 50 novih lekova u Galenici

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u fabrici lekova "Galenika" Zoran Pantelić rekao je da novi vlasnik te firme Aelius očekuje registraciju 50 novih lekova.

Posle toga bi, kaže, značajnije bila povećana proizvodnja.

"Galenika" je u novembru prošle godine prešla u većinsko vlasništvo luksemburške firme "Aelius" koja je deo najveće brazilske farmaceutske kompanije EMS S.A. jer je država prodala svoj udeo od 93,73 odsto. Pantelić je za Betu rekao da novi vlasnik poštuje sve što je predviđeno ugovorom, kao i relevantne zakone i Kolektivni ugovor. 

"Proizvodnja polako raste, a to potvrđuju i finansijski pokazatelji", rekao je Pantelić. 

Dodao je da se "puni uzlet u proizvodnji očekuje kada se registruju novi lekovi i preparati". 

"Galenika" prema njegovim rečima sada radi u dve smene, a po potrebi i u trećoj smeni. 

"Proizvodnja varira zavisno od narudžbine. Lekovi su skupi proizvodi sa određenim rokom trajanja i proizvodi se po narudžbini i zahtevu tržišta, a ne da bi lekovi stajali u magacinu", rekao je Pantelić. 

Ispunjavanje obaveza novog vlasnika država će, kako je rekao, pratiti dve godine. On je istakao da je pre privatizacije u toj fabrici bilo zaposleno 1.400 radnika, a da ih je posle dobrovoljnih odlazaka 850. 

"Krajem godine ističe sadašnji Kolektivni ugovor i trebalo bi da pregovaramo o novom i tada ćemo pokušati da proširimo naša prava", rekao je Pantelić. 

Dodao je da cena rada nije menjana osam godina i da će pokušati, iako svesni da to zavisi od proizvodnje i prodaje, da ugovore povećanje zarade. Prosečne plate u toj fabrici su, prema njegovim rečima, oko 50.000 dinara, a najniže su od 30.000 do 40.000 dinara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara