Očuvanje plata u javnom sektoru nerealno na duže staze

Foto: Nova ekonomija

Dok se privatna preduzeća suočavaju sa teškoćama u periodu vanrednog stanja i otpušanja radnika su brojna, ministar finansija Siniša Mali je, predstavljajući nedavno paket ekonomskih mera države za podršku privredi zbog krize izazvane koronavirusom, rekao je da u javnom sektoru neće biti smanjenja plata ili otpuštanja.

Urednik ekonomije u listu Danas Aleksandar Milošević kaže za Novu ekonomiju da meru, s jedne strane, ne bi kritikovao i da je ona opravdana.

On je dodao da se mera može posmatrati kao signal privatnicima da se i oni tako ponašaju, a Milošević takođe i smatra da je mera održiva ukoliko kriza ne bude trajala duže.

"Ukoliko kriza ne potraje duže od ova dva meseca, država će izdržati ovaj udarac. Ako kriza bude trajala, to neće biti održivo", kaže Milošević.

Konsultant Bogdan Petrović je rekao za Novu ekonomiju da je brzina oporavka posle krize ključna, ali da misli da to neće ići lako i da će "posledice trpeti svi".

"Ako oporavak privrede ne bude bio brz, i javni sektor će morati da trpi posledice. Ja se plašim da će oporavak trajati duže", smatra Petrović.

On je dodao i da država ne može opstati sa "obogaljenim privatnim sektorom" i da javne finansije mogu da funkcionišu samo dok radi privreda.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara