FOTO: Zastavafan76/Wikipedia

Obezbeđenje BAS: „Cigani ne mogu više da rade“

FOTO: Zastavafan76/Wikipedia

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 saopštila je danas da obezbeđenje Beogradske autobuske stanice brani Romima koji su registrovani kao nosači prtljaga da rade na stanici.

„Nosači prtljaga koji godinama rade na BAS registrovani su kao preduzetnici u Agenciji za privredne registre, dok pristup peronima plaćaju mesečnom kartom u iznosu od 1.500 dinara. Međutim, od premeštanja dolaznih perona, njima je onemogućeno da kupe ove karte, a obezbeđenje im ne dozvoljava pristup dolaznim peronima uz obrazloženja da ’Cigani ne mogu više da rade’", saopšteno je iz A 11.

Kako se navodi, Inicijativa se obratila direktoru BAS sa molbom da posreduje u rešavanju ovog problema, ali on ni posle deset dana nije odgovorio na mejlove niti na brojne telefonske pozive.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative A 11 prisustvovali su incidentu 12. jula kada su policijski službenici oterali jednog nosača sa obrazloženjem da mu je „neovlašćen pristup stanici".

Na pitanja o razlozima za njihovo udaljavanje, odgovoreno je da se radi o sprovođenju naređenja, te da je prava adresa za rešavanje problema direktor BAS. Sledećeg dana, policijska službenica oduzela je kolica za prenos prtljaga jednom nosaču, izdavši mu potvrdu o oduzetim predmetima.

„Nedopustiva je rasna diskriminacija Roma koji se na BAS bave prenosom prtljaga. Svakodnevni pritisci policijskih službenika i obezbeđenja BAS vode kriminalizaciji njihovog rada i siromaštva u kom žive i dodatno ih marginalizuju", navodi A 11.

Ova inicijativa zatražila je od policije da bez odlaganja prestane da sprečava pristup nosačima prtljaga, a od Beogradske autobuske stanice da se javno izvini nosačima i hitno im omogući nesmetan rad na dolaznim peronima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara