Obezbeđeno dodatnih 370 miliona za izgradnju fabrike vakcina

Foto: Printskrin

Iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu odbrane je dodeljeno 370 miliona dinara (3,14 miliona evra) za izgradnju objekta posebne namene "Fabrika vakcina" sa pratećom infrastrukturom, pristupnim putevima i priključnim saobraćajnicama, piše u rešenju Vlade. 

Sredstva su obezbeđena iz budžeta Ministarstva privrede, iz dela koji je namenjem subvencijama privatnim preduzećima radi ublažavanja posledica pandemije. Novac je odatle preusmeren u budžetsku rezervu, a zatim dodeljen Ministarstvu odbrane.

Fabriku vakcina gradiće iste firme kao i sve tri kovid bolnice

U septembru ove godine Vlada je iz budžetske rezerve već dodelila 1,08 milijardi dinara (9,2 miliona evra) za izgradnju fabrike vakcine.

Podsetimo, kamen temeljac izgradnju fabrike vakcina kompanije "Sinofarm" položen je početkom septembra u zemunskom naselju Soko Salaš.

Kako je tada objavljeno, fabrika u kojoj će se proizvoditi vakcina kineske kompanije zajedničko je ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mladi lekari iz bolnice u Batajnici kažnjeni zbog komentara na Fejsbuku

U septembru je i Vojnograđevinska ustanova "Beograd", pri Ministarstvu odbrane, dodelila posao izgradnje objekta "Fabrika vakcina" sa pratećom infrastrukturom, pristupnim putevima i priključnim saobraćajnicama grupi ponuđača koju predvodi firma Termomont iz Beograda. 

U zajedničkoj ponudi učestvuju i firme Teming Electrotechnology iz Niša i Saša Milosavljević PR BP Consulting iz Kruševca.

Vrednost ugovora je 2,9 milijardi dinara, odnosno blizu 24,7 miliona evra.

Ista grupa izvođača gradila je i tri kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu. Za poslove izrade projektne dokumentacije i izgradnje dobili su blizu 7,4 milijarde dinara, odnosno oko 62,7 miliona evra.

Torlak ulaže još 2,9 miliona evra u proizvodnju vakcine, očekuje i veće prihode

Pre ovog tendera, Institut za puteve iz Beograda je u junu ove godine dobio posao koji obuhvata izradu tehničke dokumentacije za opremanje lokacije, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i izgradnju pristupnih saobraćajnica na parcelama u Surčinu, Zemun polju i Bežaniji, kako je Nova ekonomija već pisala.

Za ove poslove Institut bi trebalo da dobije 67 miliona dinara.

Takođe, u avgustu je beogradska Direkcija za građevinsko zemljište i izradnju dodelia posao opremanja lokacije za fabriku vakcina u Zemunu grupi ponuđača koju čine Ras Inženjering Niskogradnja, DC "Energocoop", Resa gradnja, Biodekor i preduzetnička agencija "GEO SPES".

Za sve tri kovid bolnice samo jedan glavni dobavljač opreme

Javna nabavka je sprovedena kao pregovarački postupak bez javnog poziva, što je jedna od najnetransparentnijih tenderskih procedura, a kao razlog za to navodi se da su u pitanju "radovi koji su značajni za suzbijanje epidemije koronavirusa".  

Ukupna cena za izvođenje ovih radova je 1,66 milijardi dinara sa PDV-om (1,39 milijardi bez PDV-a).

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.