Obim posla nakon prelaska na rad od kuće isti kao pre pandemije

Foto: Pixabay

Usled ekonomskih nesigurnosti koje se očekuju ove jeseni, Nova ekonomija je pokrenula serijal tekstova o uticaju pandemije na tržište rada u Srbiji. Najveći broj čitalaca Nove ekonomije, preko 90 odsto njih koji su odgovorili na poslednju anketu, ima posao koji se može obavljati od kuće. 

Sličan procenat ispitanika smatra da je radno mesto u uslovima korona-krize, u slučaju obavljanja posla od kuće, podjednako sigurno kao i pre izbijanja pandemije.

Dodatno, oko 89 odsto njih navodi da im obim posla nije uvećan kada su prešli na rad od kuće, dok nešto manje od 12 odsto navodi da su njihove poslovne obaveze prelaskom na ovaj način rada uvećane. 

ANKETA JE I DALJE OTVORENA I DOSTUPNA OVDE

Građani se uglavnom slažu da je rad od kuće adekvatna alternativa standardnom, kancelarijskom radu.

"Ukoliko je rad kod kuće moguć i ne pravi velike promene ili probleme, svakako je alternativa koja treba da bude opcija i nastavak i nakon situacije sa COVID-19", navodi jedan od ispitanika. "Ima i prednosti i mana. Sigurno da je potreban izvestan period privikavanja, i da se posle devet meseci i dalje privikavam. Ali takođe i da će ovo biti puno zastupljenije u budućnosti, jer su poslodavci sada opušteniji i znaju da produktivnost nije umanjena", dodaje drugi.

Oni koji se sa ovim stavom ne slažu obično navode da rad od kuće nije za svakoga, te da eventualno "običan" posao može da zameni u ekstremnim situacijama, i to povremeno.

"Teško je reći. Možda je najbolji mešovit obim, dva dana iz kancelarije, tri od kuće, ili makar jedan dan timski sastanak uživo 'negde u gradu' ako ne postoji kancelarija", primer je najčešćeg odgovora.

Kako građani ocenjuju uticaj pandemije na tržište rada pročitajte OVDE.

Nova ekonomija vas i dalje poziva da nam šaljete svoja iskustva i komentare putem našeg portala ili društvenih mreža.

Rezultate prethodne ankete možete pogledati OVDE.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • To samo znaci

    Da u ovoj zemlji niko nista ne proizvodi. I zato sve moramo da uvozimo.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.