Foto: MUP Srbije

Objasniti građanima nadležnosti srpsko-kineskih policijskih patrola

Foto: MUP Srbije
Zajedničke patrole policajaca iz Srbije i Kine koje bi trebalo od ovog meseca da otpočnu u Beogradu, Novom sadu i Smederevu mogu biti dobre za turizam, pod uslovom da se uloga i ovlašćenja kineskih policajaca adekvatno objasne građanima, kazao je istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević.

„Super bi bilo i da [Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije] objavi potpisane dokumente sa Kinom i njenim kompanijama. Transparentnost uvek doprinosi povećanju poverenja ljudi u policiju", Đorđević je napisao na Tviteru, dodavši da dva memoranduma o razumevanju i jedno pismo o namerama koja su potpisala nadležna ministarstva Srbije i Kine nisu javno dostupna. 

On je dodao i da zajedničke policijske patrole dve ili više država nisu inovacija i da Srbija na sličan način već sarađuje sa nekoliko država u regionu.

Državni zvaničnici su prošlog meseca najavili formiranje mešovitih patrol koje bi trebalo da služe za medijaciju i pomoć sve većem broju kineskih turista. 

Sporazum o saranji dve države u ovoj oblasti potpisani su u maju. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije saopštilo koliko će policajaca iz Kine biti angažovano, u kom period, kao ni kojim će ovlašćenjima raspolagati.

U međeuvremenu, Ministarstvo je saopštilo da će biti angažovano šest policajaca iz Kine, da u Srbiji neće primenjivati policijska ovlašćenja i da nisu opremlјeni sredstvima prinude.

*Vest je dopunjena u 17:03 19. septembra, tako što je u poslednjem pasusu dodato saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara