Obustavljena geološka istraživanja na planini Cer

Foto: Wikipedia/ Soundwaweserb/ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Planina_Cer.jpg

Zavod za zaštitu prirode Srbije izjasnio se protiv geoloških istraživanja na planini Cer, koja je nameravala da sprovede kompanija Rudar RNM d.o.o iz Beograda, objavio je portal Podrinske.com. U skladu sa tom odlukom obustavljena su svi radovi na cerskom lokalitetu Dvorište.

Kako se precizira, kompanija je odustala i od podnošenja dokumentacije Ministarstvu rudarstva i energetike za dobijanje odobrenja za izvođenje geoloških istraživanja.

Državni organi su Rudaru RNM prethodno saopštili da je taj lokalitet slobodan, u skladu sa Članom 34. Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Tada im je dat rok od 90 dana za dostavu dokumentacije, kako bi se odobrilo izvođenje geoloških istraživanja, ali je u međuvremenu stiglo negativnio mišljenje Zavoda za zaštitu prirode.

U saopštenju kompanije Rudar RNM između ostalog se navodi da su odustali od daljih aktivnosti na pomenutom projektu, u potpunosti uvažavajući zakon o rudarstvu, saglasnosti i mišljenja Zavoda za zaštitu prirode, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i nadležne lokalne samouprave za poslove urbanizma.

DRŽAVA U OBLASTI RUDARSTVA ŠTITI INTERESE KOMPANIJA, NA ŠTETU GRAĐANA
u okolini valjeva istražuje se litijum, isplativost rudnika za sada upitna

Informacija da je kompanija Rudar RNM podnela dokumentaciju Ministarstvu rudarstva i energetike za izvođenje geoloških istraživanja na Ceru, pojavila se u javnosti se krajem aprila.

Tada je izazvala negodovanje javnosti jer je ta planina poprište prve bitke u Prvom svetskom ratu koju je Srbija vodila protiv tadašnje Austrougarske 1914. godine.

Revolt javnosti izazvala je i mogućnost da se eventualno naruše jedinstvene prirodne odlike planine Cer, na lokalitetu koji je navodno pogodan za eksploataciju građevinskog kamena.

ISTRAŽIVANJA NA PLANINI RUDNUK

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je pravo na geološko istraživanje plemenitih i obojenih metala na planini Rudnik izdato u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode, kao i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Mihajlovićeva je nakon razgovora sa predstavnicima opštine Topola istakla da su iz tog projekta izuzeti svi lokaliteti koji su vezani za vodozahvat i za sve što je preporučio Zavod za zaštitu prirode.

"Pri tome, nijednog trenutka nije bilo predviđeno da se izvode geološke istražne radnje na teritoriji opštine Topola u naredne tri godine, koliko traje istražno pravo", rekla je Mihajlović.

Ona je poručila da Ministarstvo ostaje otvoreno za sva dodatna razjašnjenja koja su potrebna kako bi građani, kao i sama lokalna samouprava, imali sve neophodne informacije.

Planina Cer se nalazi u blizini područja gde rudarska kompanija Rio Tinto želi da otvori rudnik litijuma, protiv čega se takođe bore građani Loznice i okolnih mesta.

Pored doline reke Jadar, istraživanja litijuma u Srbiji vrše ili planiraju i druge kompanije u okolini Valjeva, Jagodine i Požege, protiv čega se takođe bune građani zbog straha od ekoloških incidenata.

Jedan od većih ekoloških incidenata u Srbiji koji bio je u vezi sa aktivnostima kineske kompanije Ziđin koper u Majdanpeku, kada je došlo do zagađenja reke Pek.

Nakon toga, kako je saopštio Ziđin koper, preduzete su sve neophodne mere kako se sličan incident ne bi ponovio.

"NOVI ZAKONI IZ OBLASTI ENERGETIKE I RUDARSTVA UGLAVNOM NE PREPOZNAJU INTERES GRAĐANA"
ARGUMENTI "ZA" I "PROTIV" RUDNIKA U DOLINI JADRA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.