FOTO: Nova ekonomija (Dragan Milošević)

Od celog Aleksinca dva đaka upisala IT odeljenje

FOTO: Nova ekonomija (Dragan Milošević)

Za razliku od Beograda gde su  specijalizovana IT odeljenja u srednjim školama popunjena do poslednjeg mesta, neke škole u Srbiji nisu uspele da popune upisne kvote zbog vrlo slabog interesovanja maturanata, pišu Novosti.

Za IT odeljenja najmanje su bili zainteresovani osmaci u Aleksincu i Petrovcu na Mlavi gde su upisana samo po DVA učenika. U gimnaziji Dušan Vasiljev u Kikindi raspoređeno je samo PET budućih ITevaca, isto toliko u gimnaziji Stevan Putić, u Rumi.

Praznih mesta ima i u gimnazijama u Paraćinu, Brusu, Pirotu, Jagodini, Negotinu, Loznici Raškoj…Kako se navodi, ove škole imaju dovoljno đaka da formiraju odeljenja jer je uslov da se upiše polovina od upisne kvote. Upisna kvota je 20, što znači da je za formiranje odeljena potrebno deset svršenih osmaka. 

Ukoliko škola nije ispunila tu kvotu, ta deca će biti raspoređena u odeljenja drugih obrazovnih profila uz blagovemeno informisanje roditelja, pišu Novosti.

Sa druge strane, sva IT odeljenja u Beogradu su popunjena, a veliko interesovanje vladalo je i u Zlatiborskom okrugu, u Užicu i Prijepolju sva mesta  su popunjena. Isti trend je i u gimnazijama u Somboru, Nišu, Čačku, Valjevu, Kruševcu, Novom Pazaru.
Upisne kvote nisu popunile ni gimnazije sa specijalnim matematičkim odeljenjima u Valjevu, Kraljevu i Nišu. 

Novoustavnovljeno odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju nije uspela da popuni jedino Osma beogradska gimnazija.

PROČITAJTE JOŠ: INVESTICIJE U DOMAĆI IT PORASLE 23 PUTA

PET NAJVAŽNIJIH DOGAĐAJA KOJI SU OBELEŽILI SRPSKU IT SCENUNovu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Draško Đenović

    To je i normalno kada znamo da u unutra[njosti u nekim školama Konkursi nisu ni stigli do poovine juna, da deci niko nije rekao za odeljenja za obdarenu decu da s decom i posebno s roditejima malo ko da je i razgovarao i posavetovao ih... A za nove smerove verovatno ni sami prosvetari nisu bili obavešteni...