Foto: Pexels

Od danas novi sistem oporezivanja paušalaca

Foto: Pexels
Od danas na snagu stupa Uredba o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje, koja predviđa drastične izmene sistema paušalnog oporezivanja. Preduzetnicima će se u prve tri godine primene nove uredbe nameti uvećati najviše za po 10% na godišnjem nivou. 

Polazna osnovica za obračun fiskalnih obaveza će se izračunavati na nivou Srbije ili lokalne samouprave, tako što će se prosečna mesečna zarada množiti sa brojem zaposlenih, a deliti sa ukupnim brojem stanovnika.

Preduzetnici paušalci sa sedištem na teritoriji grada Beograda svoj koeficijent će računati tako što se zbir prosečne mesečne zarade ostvarene u svakoj od beogradskih opština i broja zaposlenih u svakoj od tih gradskih opština deli sa ukupnim brojem stanovnika u konkretnim gradskim opštinama.

Delatnosti koje su izuzete od sistema izračunavanja preko lokalne samouprave su dostupne OVDE.

Dodatni korektivni faktori za formula paušala biće zona u kojoj se delatnost obavlja (mikrokolacija), starost obveznika, trajanje delatnosti i radna sposobnost preduzetnika, kao i posebno umanjenje za stare zanate. 

Uredba takođe predviđa i olakšice za preduzetnike koji su svoj biznis zasnovali na manje od 36 meseci i koji su mlađi od 30 godina.

Novo podzakonsko rešenje predviđa i preuzimanje poreskih rešenja elektronskim putem uz elektronski potpis već do 15. januara, a iznose u rešenjima određivaće im softver umesto poreskog inspektora.

Preliminarnu verziju kalkulatora za izračunavanje visine paušalnog poreza možete pronaći OVDE.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Esenes

    Lopovska posla