Od danas omogućen elektronski upis budućih đaka prvaka

Foto: Pixabay

Od danas je omogućen elektronski upis (eUpis) budućih đaka prvaka u sve osnovne škole u Srbiji na Portalu eUprave, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi da roditelji onlajn mogu da zakažu terminza upis i testiranje deteta  u željenoj osnovnoj školi, a da će  odlaskom u tu školu u zakazanom terminu završavavati sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument.

Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko Portala eUprava ili direktnim kontaktom sa školom putem telefona ili mejla.

"Roditelj više ne donosi izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu deteta i potvrdu prebivališta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ako je pregled izvršen pre objavljivanja vanrednog stanja 16. marta ili kod privatnog lekara, nevezano za datum", navodi se u saopštenju.

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje za period od 1. juna do 20. jula, a usluga eUpis će biti dostupna na Portalu od 28. maja do 10. jula.

Ukoliko slučajno željena škola nije objavila termine ili su svi termini popunjeni potrebno je da ih građani kontaktiraju telefonom.

"Uvođenje eUpisa zahtevalo je povezivanje 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka četiri ministarstva, odnosno povezivanje oko 30 različitih informacionih sistema. Uvođenjem ove usluge još jednom pokazujemo kako je javna uprava uspešan servis svojih građana, kako građanima štedimo vreme, školama olakšavamo rad i unapređujemo transparentnost procesa upisivanja prvaka", izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Na Portalu eUprave, roditeljima je na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350-557, dok su operateri dostupni radnim danima od 7.30 do 15.30 časova.

Više o eUpis u osnovne škole dostupno je OVDE.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara