Od danas veće akcize na gorivo, duvan, kafu i alkohol

Foto: Pixabay

Početak jula dočekujemo sa skupljim državnim akcizama za gorivo, za oko jedan dinar, prenose Večernje novosti. Pored toga, zbog povećanja akciza očekuje se poskuljenje duvanskih proizvoda, kafe i alkoholnih pića.

One počinju da važe od danas, pa će taj namet za benzin iznositi 57,10 dinara po litru, za evrodizel 58,72 dinara, dok je za gas 44,59 dinara.

Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37, a za ostale naftne derivate 68,45 dinara. 

Poređenja radi, litar dizela je od početka godine pojeftinio za 33, a benzina za 27 dinara, što je posledica pada cene sirove nafte na globalnom tržištu zbog pandemije korona virusa.

Proizvođači duvanskih proizvoda prilagođavaju se povećanju cena dva puta godišnje, kako predviđa akcizni kalendar usvojen 2017. godine, a prilikom prošlog pomeranja, paklica cigareta je u proseku bila skuplja za deset dinara.

Nepržena kafa će poskupeti za nešto manje od jednog dinara po kulogramu, na 91,8 dinara, dok će pržena kafa poskupeti za oko dva dinara, na 114,7 dinara po kilogramu.

Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. 

Primena novih trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, da bi sada, prema odluci Vlade Srbije, bila pomerena za još mesec dana.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara