Od petka u celoj Srbiji zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi, maske i rastojanje obavezni

Foto: Pixabay

Na teritoriji cele Srbije od petka, 17. jula, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od COVID-19 odlučeno je da će zabrane okupljanja važiti bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija ili ne.

Takođe od petka, za vreme boravka na javnim mestima između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

"Mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu, danas je proširena na teritoriju cele Republike Srbije, bez izuizetka. Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru, preporučuje se nošenje zaštitnih maski", navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije dodaje i da ukoliko bi svi građani, pri svakom izlasku iz kuće, konstantno nosili zaštitnu masku, to predstavljalo ekvivalent potpunoj zabrani kretanja "jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje koronavirusa". 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara