Od početka vanrednog stanja preko 6.200 preduzetnika privremeno obustavilo rad

Foto: Pixabay

Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji 16. marta, zaključno sa jučerašnjim danom, Agencija za privredne registre (APR) registrovala je 6.235 takozvanih "početaka prekida obavljanja delatnosti", odnosno privremenih prekida delatnosti. 

Poređenja radi, od početka godine do 1. marta, dakle za dva meseca, registrovan je 9.431 početak prekida obavljanja delatnosti, od kojih se 40% odnosi na preduzetnike registrovane za razne "računarske delatnosti".

U APR-u za Novu ekonomiju navode da je to bila posledica početka primene "testa samostalnosti" za preduzetnike, a da je u istom dvomesečnom periodu osnovano 4.549, a iz registra obrisano 4.415 preduzetnika.

Tokom celog prošlog meseca osnovano je 1.818, a obrisano 25% odsto više preduzetnika, ukupno 2.276.

Od početka aprila je osnovano sedam preduzetnika koji su se registrovali elektronskim putem, navode u APR-u.

Najčešće su početak prekida obavljanja delatnosti su registrovali programeri, frizerski i kozmetički saloni, konsultanti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Privremenu obustavu delatnosti često su tražili i preduzetnici koji se bave ostalim obrazovanjem, proizvodnjom kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, zubari, taksisti, preduzetnici za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, pokretni ugostiteljski objekti i trgovci na malo odećom. 

"Naglašavamo, u APR-u je od same najave donošenja ekonomskih mera za pomoć privredi zabeležen značajan broj registracionih prijava za nastavak obavljanja delatnosti i odustanaka od brisanja preduzetnika. Na osnovu svih primljenih registracionih prijava u ovom periodu zabeleženo je da ima dosta lica koja žele da osnuju preduzetničku radnju ili agenciju, kao i privredno društvo", naglašavaju u Agenciji za privredne registre.

Ta javna agencija dodaje da je veliki broj lica koja su se iz registra obrisali kao preduzetnici za "računarske delatnosti" istovremeno i podnosio zahtev za osnivanje privrednog društva, sa istim nazivom i delatnošću.

"I prema ostalim prijavama i zahtevima, koje APR od uvođenja vanrednog stanja i zatvaranja šaltera prima poštom, uočava se nastavak obavljanja privredne delatnosti kod mnogih privrednih subjekata i ostalih pravnih lica, kao što su banke, osiguravajuća društva, udruženja, zadužbine i fondacije, ponuđači...", zaključuju u APR-u.

Meseci pada u prerađivačkoj industriji Srbije

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara