Foto: Pixabay

Od Rusije uzimamo kredit za izgradnju železnice od 172 miliona evra

Foto: Pixabay
Vlada Srbije predložila je zakon na osnovu kog bi od Vlade Rusije uzela  izvozni kredit za izgradnju železničke infrastrukture, vredan 172,5 miliona evra.

Kreditom će se finansirati 75% vrednosti svakog ugovora o isporuci robe i obavljanju radova prilikom izgradnje deonica Stara Pazova – Novi Sad i Valjevo – Vrbnica – granica sa Crnom Gorom, kao i izgradnje jedinstvenog železničkog dispečerskog centra.

Ovim izvoznim kreditom Vlada Ruske Federacije finansijski podstiče izvoz roba i usluga koje potiču iz te države. Srpska strana će obezbediti preostalo pokriće troškova do iznosa od 57.5 miliona evra (25% vrednosti projekta) iz budžeta Republike Srbije za naredne fiskalne godine.

Srbija će na ime izvoznog kredita plaćati godišnje kamatu od 2%, dok će se u slučaju kašnjenja sa uplatama naplaćivati zatezna kamata od 3%.

Srbija će izmiriti svoje obaveze tokom pet godina u 20 jednakih rata, pri čemu će prvo plaćanje rate kredita biti izvršeno 30. marta 2026. godine.

Budžetom Srbije za 2019. godinu planirano je zaduživanje kod Vlade Rusije do iznosa od 610.000.000 evra za projekate izgradnje železničke infrastrukture, a početkom godine su preduzeće Infrastruktura železnice Srbije” i kompanija „RZD International” iz Moskva potpisale ugovore o projektovanju i izgradnji.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • crni domino

    Sta je sa starim kreditom za obnovu nasih zeleznica!? Gde je izvestaj o tome!?