Od sutra rade zelene pijace, automehaničari, obućari, krojači...

Foto: Pixabay

Vlade Srbije je na današnjoj sednici donela odluku po kojoj će od utorka, 21. aprila, dozvoliti rad većem broju uslužnih delatnosti i zelenih pijaca, nezavisno od toga da li su na otvorenom ili zatvorenom prostoru, a uz obaveznu primenu svih mera zaštite.

Rad će biti dozvoljen firmama poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućarima, krojačima, hemijskom čišćenju, školama za obuku vozača, knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom ili građevinskim materijalom.

"Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i delatnostima kojima je to od sutra dovoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava, dakle maski i rukavica", saopštila je Vlada Srbije.

Vlada Srbije je takođe pozvala poslodavce u oblasti građevinarstva da od sutra nastave rad u punom kapacitetu.

"Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju", navodi se u saopštenju.

Rad i dalje nije dozvoljen objektima čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Novim meram će građanima starijim od 65 godina od sutra biti omogućeno da utorkom, petkom i nedeljom izlaze u šetnju u trajanju od pola sata.

Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 sat iza ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Vlada je takođe odobrila i donaciju od pet hiljada testova Republici Srpskoj u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara