Od sutra u Beogradu obavezno nošenje maski u prevozu i na zatvorenom

Foto: Pixabay

Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19 je na današnjem sastanku odlučio da je od sutra u 6 ujutro na teritoriji Beograda obavezno nošenje maski u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima.

To se odnosi na sve gosti tržnih centara, kafića, restorana, noćnih klubova, salona lepote, teretana i slično.

Krizni štab napominje da maske i dalje ne moraju biti hirurške, odnosno da su prihvatljive sve nehirurške i zaštitne maske koje građani eventualno sami naprave.

Što se ostatka Srbije tiče, Krizni štab je preporučio svim građanima da u svim zatvorenim prostorima i prevozu nose zaštitne maske, održavaju razdaljinu, koriste dezinfekciona sredstva i redovno peru ruke.

"S obzirom na različitu epidemiološku situaciju u gradovima na teritoriji Srbije, krizni štab će postepeno donositi mere u određenim gradovima, koje svakoga trenutka mogu biti pooštrene ukoliko se ne budu poštovale ili se budu pokazale kao nedovoljno efikasne", dodaje se u saopštenju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon sednice je kazao je da će sve raspoložive inspekcije tokom sledećh nedelju dana voditi evidenciju o kršenju obaveznog nošenja maski, da će u tom periodu pojedinci i preduzeća samo biti opminjani ako krše te mere, a da će nakon toga početi da pišu kazne.

"Upozoravaćemo, a nakon sedam dana, ako neko ne poštuje, on će biti prioritet gde će se inspekcija prvo vratiti... Onda ćemo i da kažnjavamo", rekao je Lončar.

On je rekao da će premijerka Ana Brnabić kasnije u toku dana održati sastanak sa predstavnicima ugostitelja i trgovinskih lanaca, kojima će objasniti nove mere i njihove obaveze.

"Odgovornost će biti na njima (ugostiteljima). Možete da privređujete, ali mere morate da poštujete", dodao je Lončar. 

Naveo je i da će bolnica "Dragiša Mišović" ponovo u potpunosti postati kovid bolnica, da će tu biti zbrinjavana i deca koja su obolela od COVID-19, kao i da će jeda ndeo bolnice u Pančevu takođe biti namenjen za obolele od COVID-19 "kao rezerva".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara