Foto: Nova ekonomija

Odlaže se uvođenje platnih razreda, kontrola zapošljavanja ostaje

Foto: Nova ekonomija
Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić kazao je danas da će povećanje plata u državnim službama, predviđeno rebalansom budžeta za 2019. i nedavno usvojenim budžetom za 2020. godinu, odložiti prelazak na sistem određivanja prihoda u javnom sektoru platnim razredima.

Kako prenosi agencija Beta, Ružić je rekao da je poslodavcima i zaposlenima dat novi rok za pripremu najavljenih rešenja, a kako bi se omogućilo planiranje i utvrdjivanje troškova rada zaposlenih prema novom sistemu plata.

Kako je ministar najavio, finansijki održiv račun bi mogao da se primenjuje od januara 2021. godine. Nije poznato u kojoj fazi izrade se taj račun nalazi.

Uvođenje platnih razreda prethodno je pomereno sa juna na januar takođe zbog kompletiranja analize efekata koji bi zakon o toj materiji doneo.  

Zakon predviđa da se za isti posao u svim službama javnog sektora isplaćuje ista plata, kao i da se učinak zaposlenih meri uvođenjem jedinstvene osnovice i preciznije definisanih koeficijenata za 400 hiljada zaposlenih. 

Sa druge strane, zakon koji uređuje zabranu zapošljavanja u javnom sektoru bi trebao da prestane da se primenjuje od početka sledeće godine, ali će kontrolu zapošljavanja, kao i u prethodnih šest godina, vršiti Vladina komisija.

Novosti prenoseda će Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje pratiti trošenje novca namenjenog za plate svakog budžetskog korisnika. 

Zapošljavanje novih službenika biće moguće samo ako je to u skladu sa finansijskim mogućnosti, a Komisija će automatski odobravati novo zapošljavanje u slučajevima prirodnog odlaska ljudi sa radnog mesta.

Zabrana zapošljavanja je uvedena 2013. godine, od kada je po zvaničnim podacima broj radnika u javnom sektoru opao za nešto manje od 49 hiljada.

PROČITAJTE JOŠ:Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Киза

    Нити је овај систем обрачуна плата добар, нити ће платни разреди решити проблем. Напротив! Неправда ће бити још већа. Пример: доктор у некој забити на југу Србије за месец дана нема пацијената колико доктор на рецимо НБг има за један дан!!! И тако узмите било који други случај. Значи, сад ће неко за 20-30 пута мање посла да прима исту плату само зато што има исту стручну спрему?!?