Odliv mozgova možemo zameniti izvozom pametnih proizvoda i usluga

Za tri godine poslovanja u Naučno-tehnološkom parku Beograd razvija se 71 tehnološka kompanija, radno je angažovano 650 inženjera, a procena je da su kompanije članice tokom 2018. godine prihodovale 20 miliona evra. 

Samo tokom prošle godine osnovano je 20 startap kompanija, obučeno je 200 mladih potencijalnih preduzetnika, a 1.000 studenata animirano je za tehnološko preduzetništvo.

"Ovakvi rezultati pokazuju da se razvojem pravih sistema podrške kao što su naučno-tehnološki parkovi može realizovati potencijal koji Srbija ima u mladim ljudima, i da se razvojem ovakvih instrumenata podrške i ohrabrivanjem mladih da započnu svoje poslove, odliv mozgova može zameniti izvozom pametnih proizvoda i usluga i stvoriti uslovi za ekonomiju zasnovanu na znanju", rekla je Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, na konferenciji za novinare povodom predstavljanja postignutih rezultata NTP Beograd u 2018. godini.

Naučno-tehnološki park Beograd osnovan je 2015. godine u partnerstvu Vlade Rupublike Srbije, u ime Vlade Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, uz podršku Vlade Konfederacije Švajcarske, kao mesto spajanja i razmene između institucija, nauke i privrede sa ciljem da pruži podršku startap kompanijama/timovima kao i rastućim visokotehnološkim kompanijama u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga.

Konferenciji je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević koji je istakao da najkvalitetniji deo našeg društva dolazi iz visokog obrazovanja i nauke i da je zadatak ministarstva i države da stvaraju uslove da mladi i pametni ljudi ovde mogu da nađu posao i da obezbede svoju budućnost.

"Ovo što radi NTP Beograd je primer dobre prakse i on je povukao nogu za dalju priču. Do kraja godine završavamo NTP u Novom Sadu, od oko 30.000 kvadratnih metara, a položili smo kamen temeljac i za NTP u Nišu", rekao je Šarčević i dodao da je potrebno da postavimo dobre temelje budućim generacijama na svim nivoima obrazovanja ukoliko želimo još naučno-tehnoloških parkova i kompanija poput onih koji se razvijaju u NTP Beograd.

Konferenciji za medije u Naučno-tehnološkom parku prisustvovali su i predstvnici Skupštine NTP Beograd, i drugih startap kompanija koje posluju u Parku. Priređena je i mini izložba hardverskih proizvoda nekih od kompanija među kojima su se našli: UrbiGo pametna bašta, Pirate art unikatne estetske obloge namenjene osobama sa invaliditetom, EasyTech pametna rukavica za slabovide i slepe, WooBox prirodni proizvod od drveta i vune za transport svežih namirnica, 3F-Fit Fabricando Faber rešenje za asistenciju osobama sa motornim hedikepom i mBrainTrain smarting, uređaj za monitoring moždanih talasa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara