Odobreno spajanje Poštanske štedionice i MTS banke

Foto: Pixabay

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je spajanje Banke Poštanska štedionica i MTS banke, prenela je Ekapija. Rešenjem koje je odobreno u skraćenom postupku dozvoljava se koncentracija učesnika na tržištu.

Posle pripajanja Poštanskoj štedionici MTS banka će bez postupka likvidacije prestati da postoji, navodi se u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije. 

Kako navodi komisija, tržišni udeo Poštanske štedionice nakon spajanja biće 6,3 odsto i neće imati negativne efekte na tržište bankarskih usluga u Srbiji.

U rešenju Komisije za zaštitu konkurencije navodi se da su privredna društva Banka Poštanska štedionica i MTS banka podnela prijavu koncentracije 12. februara 2021. godine, sa predlogom da se koncentracija odobri u skraćenom postupku.

MTS Banka se od oktobra prošle godine nalazi u vlasništvu Telekoma Srbije.

KOLIKO KOŠTAJU NAKNADE ZA ČEKOVE U BANKAMA?

Najveći udeo akcija u Poštanskoj štedionici ima država sa 79,01 odsto akcija, dok su manjinski akcionari Javno preduzeće Pošta Srbije (19,95 odsto akcija), fond PIO (1,01 odsto) i Republički fond za razvoj (0,03 odsto).

Nakon pripajanja država će u Poštanskoj štedionici imati sa 71,05 odsto akcija, Pošta Srbije 17,94 odsto, a Telekom Srbija 10,08 odsto akcija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara