FOTO: N1

Održan dvanaesti protest "Jedan od pet miliona", zatražena ostavka ministra Lončara

FOTO: N1

Dvanaesti protest „Jedan od pet miliona" održan je pod parolom „Tunel laži" u Beogradu.


Tema večerašnjeg okupljanja je „tunel laži" odnosno, kako je ranije najavljeno, „sve laži aktuelnog režima i predsednika Aleksandra Vučića" pa je zbog toga centralno mesto protestne rute terazijski tunel kroz koji su demonstranti prošli u svojoj šetnji. 

Okupljeni na protestu „Jedna od pet miliona" večeras su u Terazijskom tunelu koji su nazvali „Vučićev tunel laži" lepili nalepnice ispisane obećanja predsednika Srbije Aleksadra Vučića koja nije ispunio.

Među nalepnicama kojima je tunel oblepljen su i izjave Vučića poput „U predstojećim reformama penzioneri neće platiti ni jedan jedini dinar", „Od Tenisa očekujte 500.000 svinja do početka 2016.godine", „O rešenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim" što je izjava iz 2018. godine.

Potom „Informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objavićemo za dve nedelje", „Gotovo svim funkcionerima oduzećemo pravo da koriste rotaciju na službenim automobilima".

Ispod svake izjave napisano je „laž".

Te nalepnice izlepljene su i na vrata zgrade RTS-a. Ispred zgrade RTS-a raširen je transparent „Tunel laži Aleksandra Vučića" i upaljene baklje.

Organizatori protesta su ispred RTS poručili direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da su od onih koji lažu gori oni koji šire te laži.

„Uprkos lažima Srbija se ne može umiriti", rekli su sa kamiona na kome je razglas.

Takođe je rečeno da na RTS-u rade novinari koji se drže novinarske etike, ali su u strahu i njima je poručeno da nisu sami već da se pridruže gradjanima koji protestuju.

Ispred Skupštine Srbije, razvijeni su transparenti sa natpisima: „Počelo je" i „Sloboda=istina+pravda"

Sa protesta  večeras je zatražena ostavka ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara zbog loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije u vreme sezone gripa sterilnom bloku na hematološkom dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je Lončar i njegove kolege sa instituta nisu smele da dozvole posetu Vučiča i svite sterilnom bloku zarad politilčke kampanje i istakao da tada nije poštovan ni jedan medicicnski protokol kojim se štiti zdravlje te dece.

On je kazao da je situacije u zdravstvu katastrofalna i na ivici kolapsa i da se samo nadljudskim naporima zaposlenih uspeva održati rad zdravstvenog sistema.

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da Srbiji ne trebaju novi Slobodan Milošević, ni Josip Broz Tito.

„Mi ne želimo da sjaše kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše. Upravo zato smo na ulici što nam je dozlogrdio kult vođe. Umesto kulta nama je potrebna jedna uređena država gde postoji istinska podela vlasti umesto svemoćnog pojednica", rekao je Trebješanin.

On je naveo da će jedan od najvažnijih zadataka nove vlasti biće izgradnja građanske svesti i istinske političke kulture, a to podrazumeva intelektualnu i moralnu hrabrost, racionalno i kritičko mišljenje i dodao daje najbolji granat razvoja demokratskog društva razvijanje kulture dijaloga i tolerancija.

„To je najčešći temelj civilnog društva i najbolja odbrana od nedemokratskih i autokratskih tendencija", istakao je Trebješanin.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara