FOTO: N1

Održan protest prosvetara, očekuje se serija štrajkova

FOTO: N1

Četiri reprezentativna sindikata prosvete počela su protest "Pravda ispred para" ispred Ministarstva prosvete, a nakon toga su Nemanjinom ulicom krenuli u protestnu šetnju do Vlade Srbije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prosvetari kažu da su nezadovoljni predloženim rešenjem za određivanje platnih razreda i grupa.

"Tražimo od Vlade Srbije da svi prosvetni radnici sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu, jer je to za nas veoma važno", izjavio je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Prosvetari kažu da će na taj način obezbediti sebi više plate.

Tvrde da ukoliko ostanu u osmoj grupi, višu platu će moći da obezbede tek u periodu od 20 godina, što smatraju da je nepravedno u odnosu na ostala zanimanja koja su sa istim stepenom prebačena u devetu grupu.

Traže od nadležnih da prihvate njihove zahteve koji im, kako kažu, zakonski pripadaju jer su oštećeni u poređenju sa drugim zanimanjima.

Današnji protest uvod je u seriju štrajkova koji se očekuju u septembru, pa će tako časovi biti skraćeni po 15 minuta dana 3, 11, 19 i 27. septembra.

Takođe su istakli da ih od nadležnih niko nije pozvao na razgovore i poručili su ministru da su prosvetni radnici u Srbiji itekako ugroženi.

Učitelji i nastavnici sa kojima je razgovarala reporterka N1 kažu da im je ugrožen materijalni položaj, da imaju loše uslove rada u školi i da se država ne bavi rešavanjem njihovih problema na koje ukazuju poslednjih nekoliko godina.

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara