FOTO: Flickr

Primena digitalnih udžbenika kreće od ove školske godine

Održana obuka nastavnika u vezi digitalnih udžbenika

FOTO: Flickr

U Beogradu je održana obuka za 70 nastavnika - mentora za elektronske udžbenike i digitalne obrazovne materijale, koji će svoja znanja preneti drugim kolegama.

Primena digitalnih udžbenika kreće od ove školske godine, a među nastavnicima vlada veliki entuzijazam.

Projekat obuke je nastao na inicijativu kabineta premijerke, a u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj i Zavodom za unapređenje obrazovanja, a sa željom, kako kaže Ivona Simić, savetnica premijerke za ljudske resurse, da se digitalizuje nastava, uvedu digitalni materijali i ojačaju kompetencije nastavnika da mogu da prate savremene trendove. 

Simić je bila jedan od predavača na današnjem seminaru, a ističe da je cilj ovog pilot projekta da se gradivo prenese učenicima na njima primeren način, te da deca uče koristeći digitalne sadržaje. 

Projekat digitalnih obrazovnih materijala promovisala je premijerka Ana Brnabić koja je u martu prisustvovala oglednom času u osnovnoj školi "Drinka Pavlović" kada je predstavljen prvi srpski e-udžbenik iz biologije. 

Deca su, na probnim časovima, već prihvatila nov metod učenja. 

"Oni lakše prate digitalne sadržaje, vole kratku i brzu informaciju i doživljavaju to kao da uče kroz igru", ističe Simić za Tanjug. 

Jedna od polaznica, Sanja Delić, defektolog iz osnovne škole "Miodrag Matić" koja se bavi digitalnom inkluzijom, zadovoljna je obukom, za koju kaže da je zanimljiva i da produbljuje mentorske sposobnosti nastavnika. 

"Deca su zainteresovana za telefone, kompjutere igrice, a digitalni udžbenici to negde i jesu i to je suština je da im približimo znanje na način koji je njima najprihvatljiviji, a to je da uče kroz igru", rekla je ona Tanjugu. 

Vlada Srbije je za uvođenje digitalnih udžbenika opredelila 70 miliona evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara